Dünya Ticaret Örgütü anlaşmaları kapsamında Türkiye'nin dış ticaret politikası savunma araçları
Foreign trade defence instruments of Turkey in context of World Trade Organization agreements
- Tez No: 472169
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF GÜNEREN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liberalization, Foreign Trade Policy, WTO, Anti-dumping, Subsidy, Safeguards, Surveillance, Quota, Tariff Quota
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Dünya ticaretinde serbestleşme; büyüyen ve gelişen ekonomilerin artan üretim hacimleriyle tüm dünyayı potansiyel pazar haline getirme, bu doğrultuda yüksek ihracat hedefleri koyma, büyük miktarlı üretimlerle verimliliği arttırma, toplumlar için gelir ve refah artışı kaygı ve düşünceleriyle ortaya konmuş, benimsenmiş ve özellikle yeni nesiller tarafından geri dönülemez ve dönülmesi istenmeyen bir şekilde hemen hemen bütün ülkelerin ticaret politikalarının liberalleştiğinin göstergesidir. Diğer yandan, ülkelerin artan nüfusunun istihdam kaygısı ve yapılan yatırımların mali değerleri göz önüne alınarak rekabet edebilirlik koşullarının sağlanması ihtiyacı, beraberinde dış ticareti savunma politikalarına başvurma gereğini doğurmaktadır. Bu paradoks, söz konusu gerekçeleri ilke ve prensiplere bağlamak için Dünya Ticaret Örgütünün tesis edilmesine sebep olmuştur. Bu çalışmada DTÖ ilke ve prensipleri kapsamında dünya ülkeleri ve Türkiye'nin uygulamakta olduğu dış ticaret politikası savunma araçlarının tarihsel gelişimi ve istatistikleri değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Liberalleşme, dış ticaret politikası, DTÖ, anti-damping,sübvansiyon, korunma önlemleri, gözetim, kota, tarife kontenjanı
Özet (Çeviri)
The very definition of“Liberalization in World Trade”is that; to bring out all world as a potential market with their growing and developing production volumes, to render high export targets in this direction, to increase the productivity with high volume production, to liberalize the commercial politics of utmost all countries to yield up for consideration of income and welfare anxiety of societies which are duly adopted in principle and especially required by new generation in such a way as to irrevocably implementations. Alternatively, the anxiety of increasing population of countries and the neediness of commodity competition taking into consideration of the fiscal values of investments bring back the necessary action to apply the politics of foreign trade defences. This paradox has been caused to constitute the World Trade Organisation to lay down principles and to set of rules for the above reasons. By this dissertation has been evaluated the historically development and statistics of foreign trade safeguards of world countries and Turkey within the context of WTO's rules and principles.