Maraş Halkevi ve faaliyetleri
Maraş Community House and its aktivities
  1. Tez No: 472272
  2. Yazar: HÜSNE DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ŞAVKILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Halkevleri, Maraş Halkevi, Cumhuriyet Halk Partisi, the Community houses, Maras Community House, Republican People's Party
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra devrim ideolojisi doğrultusunda Türk Ocakları kapatılarak yerine Cumhuriyet Halk Fırkası'na bağlı olarak 19 Şubat 1932'de halkevleri kurulmuştur. Türkiye genelinde il ve ilçelerde açılan bu halkevlerinin amacı; devlet ile halk arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmek ve yapılan inkılapları halka tanıtarak özümsenmesini sağlanmaktır. Bu amaçlara hizmet etmesi planlanan halkevleri, imkânlar dâhilinde açmaya çalıştığı dokuz şubesi ile CHP'nin parti programındaki ilkeler doğrultusunda faaliyet göstermiştir. Maraş Halkevi 23 Şubat 1934 tarihinde açılmıştır. Sonraki yıllarda Maraş Halkevi'nin de katkılarıyla Maraş'ın ilçelerinde (Afşin, Andırın, Elbistan, Göksun, Pazarcık) de halkevleri açılmıştır. Bu çalışma Maraş merkezde ve ilçelerinde açılan halkevlerinin, halk eğitimi ve terbiyesi kapsamında faaliyetlerini incelemek amacıyla oluşturulmuştur. Maraş merkezinde ve çevre ilçelerinde açılan halkevlerini kapsayan bu araştırmanın çalışma alanı ise halkevlerinin açılması, şube faaliyetleri ve idari yapıları ile sınırlandırılmıştır. Araştırma konusu olan“Maraş Halkevi ve Faaliyetleri”, tarama metodu çerçevesinde ortaya konulmuştur. Sonuçta Maraş Halkevi'nin, cumhuriyet ideolojisini ve çağdaş yaşam tarzını halka benimseterek toplumun kültürel ve sosyal açıdan gelişmesi noktasında önemli bir görev üstlendiği ve kısa sürede etkin faaliyetleriyle büyük katkılar sağladığı görülmüştür. Nitekim ilk kurulduğu yıldan itibaren Maraş Halkevi'nin her şubesi kendi sorumluluğunda çeşitli köy gezileri, okuma-yazma ve müzik kursları, konferanslar, temsiller, sosyal yardım faaliyetleri, konser vb. etkinliklere öncülük etmiştir. Halkevleri, inkılapların toplumsal tabana yayılmasına ve halkın bilinçlenmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Fakat II. Dünya Savaşı'nın getirdiği ekonomik olumsuzluklar ve 1946'da çok partili hayata geçilmesiyle halkevlerinin durumu tartışmaya açılmış ve 1951'de Demokrat Parti iktidarı tarafından halkevleri kapatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Following the establishment of the Republic of Turkey, the TÜRK OCAKLARI“ were closed in the direction of the revolution ideology, and on 19 February 1932, community houses were established instead of the Republic People's Party. The purpose of these opened in provinces and districts throughout Turkey; Strengthening the relations between the state and the people and promoting the revolutions made to the public. The community houses planned to serve these purposes were operating in line with the principles of the CHP's party program, with nine branches open within possibilities. Maras Community House was opened on February 23, 1934. In the following years, community houses were opened in the districts of Maraş (Afşin, Andırın, Elbistan, Göksun, Pazarcık) with the contributions of Maras Community House. This study was conducted in order to examine the activities of the community houses in the towns and districts of Maraş, public education and training. The study area of this research which includes the villages opened in the Maraş center and the surrounding districts is limited by the opening of the community houses, branch activities and administrative structures. The research topic ”Maras Community House and its Activities" is presented in the scope of screening method. As a result, it is seen that Maras Community House adopts the republican ideology and contemporary lifestyle to the public and has an important role at the point of cultural and social development of the society and has provided great contributions with its effective activities in a short time. As a matter of fact, every year since the first year of foundation, each branch of Maras Community House has been responsible for various village visits, literacy and music courses, conferences, representations, social assistance activities, Pioneered events. People's Houses have made important contributions to the spread of the reforms to the social base and to the consciousness of the people. But II. Due to the economic downturn brought about by World War II and the multi-party allegations in 1946, the situation of the community houses was to debate and in 1951 the community houses were closed by the Democratic Party government.