İş doyumu, serbest zaman doyumu ve kişilik envanteri arasındaki ilişkiyi tespit etmeye yönelik bir alan çalışması
A field study to determine the relationship between job satisfaction, leisure time satisfaction and personality inventory
  1. Tez No: 472284
  2. Yazar: ÖMER İHSAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Serbest Zaman Doyumu, Kişilik Envanteri, Job Satisfaction, Leisure Time Satisfaction, Personality Inventory
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
İnsanlığın varoluşundan beri bireyler ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla belli bir hedef doğrultusunda bireysel veya organizasyonel ölçekte çalışmaktadır. Doğası gereği her türlü psikolojik ve biyolojik etkileşime açık olan bireyin belirlediği hedefler doğrultusunda çalışırken, yaptığı işten doyum sağlaması, verimlilik ve etkililik açısından önem arz etmektedir. Bu noktada bireyin işini yaparken algıladığı iş doyumu, işten arta kalan zamanlarda yaptığı aktiviteler yoluyla sağladığı serbest zaman doyumu ve tüm bunların kişilik envanteri ile ilişkisi araştırılması gereken önemli konular arasındadır. Bu çalışmada iş doyumu, serbest zaman doyumu ve kişilik envanteri arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Öncelikle literatür araştırılması yapılmış ve teorik altyapı oluşturulmuştur. Sonrasında veri toplamak için anket formu oluşturulmuş ve verilerin toplanmasının ardından gerekli analizler yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Akdeniz Bölgesindeki kamu ve özel hastaneler oluşturmaktadır. Katılımcılar için 300 adet anket formu hazırlanmış ancak 259 adet geri dönüş sağlanmıştır. Geri dönüş sağlanan veriler arasında 16 tanesi analize elverişli olmadığı için çıkarılmıştır. Bunun sonucunda 243 adet veri analize tabi tutulmuştur. Toplanan veriler SPSS (Statistical Programme For Social Sciences) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında frekans, T-testi, ANOVA ve korelasyon gibi analizler yapılarak sonuç elde edilmeye çalışılmıştır. Katılımcıların demografik özellikleri ve kavramların alt boyutları araştırma kapsamına dahil edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda iş doyumu, serbest zaman doyumu ve kişilik envanteri ana boyutları arasında ilişki bulunamamış ancak bu kavramların alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the time of mankind, individual has been working on an individual or organizational scale in order to supply their needs in the direction of a certain target. Every kind of psychological and biological interaction required by nature is important from the point of view of productivity, efficiency and effectiveness while working in accordance with the targets determined by the individual who is interactive. At this point, job satisfaction perceived by the individual during his work, in relation to his or her personality inventory and the free time satisfaction provided by the activities he or she has done during the remaining time is among the most important issues that need to be investigated. In this study, it is aimed to determine the relationship between job satisfaction, free time satisfaction and personality inventory. Firstly, literature has been researched and theoretical background has been established. After that, a questionnaire was prepared to gather data and necessary analyzes were made after the data were collected. The sample of the study is the public and private hospitals in the Mediterranean Region. 300 questionnaires were prepared for the participants, but 259 were returned. As a result of this, 243 data were analyzed. The collected data were analyzed using the SPSS (Statistical Program for Social Sciences) package program. In the scope of the research, such as frequency, t-test, ANOVA and correlation were tried to be analyzed. The demographic characteristics of the participants and the sub-dimensions of the concepts were included in the scope of the study. As a result of these analyzes, no relation was found between job satisfaction, free time satisfaction and personality inventory however, significant relationships were found between the sub-dimensions of these concepts.