Kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede uluslararası kurumlar ve mali suçları araştırma kurulunun rolü ve önemi
The role and importance of international agencies and the financial crimes investigation board in fighting money laundering and terrorist financing
  1. Tez No: 749279
  2. Yazar: SUNA SİMGE KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF FURKAN ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kara Para Aklama, Terörün Finansmanı, FATF, Mücadele, Suç, Money Laundering, Terrorist Financing, FATF, Combating, Crime
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte uluslararası alanda farklı finansal yöntemlerin kullanılması sonucu kara para aklama ve terörün finansmanı dünya çapında büyük bir sorun haline gelmiştir. Bu bahisle, 1989 yılında kurulan FATF (Mali Eylem Görev Gücü), tavsiyeler ve standartlar ortaya koymuş ve bunları günden güne geliştirerek kara para aklama ve terörün finansmanı ile uluslararası mücadelenin merkezi haline gelmiştir. Geçmişten bugüne, kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadelenin kavramsal çerçevesini çizmek adına bu çalışmanın ilk bölümünde kara para aklama ve terörün finansmanı kavramları tanımlanmış ve ikinci bölümde ise bu suçlarla mücadele için ülkemizdeki ve dünya üzerindeki çabalara dikkat çekmek adına kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadelenin ulusal ve uluslararası boyutu hakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde ise, 2021 yılı itibariyle, FATF'ın dördüncü tur teknik uyum ve etkililik değerlendirmesine göre ABD'nin, Türkiye'nin ve söz konusu değerlendirmelerin sonucu en yüksek ve en düşük olarak derecelendirilen ülkelerin derecelendirmelerine ve FATF'ın bu derecelendirmeler üzerinden yaptığı tespitlere yer verilmiştir. Bunun için tam 36 ülkenin FATF karşılıklı değerlendirme raporu ile 10 ülkenin FATF takip raporu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, money laundering and financing of terrorism have become a major problem worldwide as a result of the use of different financial methods in the international arena. With this in mind, FATF (Financial Action Task Force), which was established in 1989, put forward recommendations and standards and developed them day by day, becoming the center of the international fight against money laundering and terrorist financing. In order to draw the conceptual framework of combating money laundering and terrorist financing from past to present, the concepts of money laundering and terrorist financing are defined in the first part of this study. In the second part, information is given about the national and international dimensions of the fight against money laundering and terrorist financing in order to draw attention to the efforts in our country and around the world to combat these crimes. In the last part, as of 2021, the ratings of the USA, Turkey and the countries that were rated as the highest and the lowest according to the fourth round of technical compliance and effectiveness evaluation of FATF and the determinations made by FATF on these ratings were mentioned. For this, the FATF mutual evaluation report of 36 countries and the FATF follow-up report of 10 countries were examined.