Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği Serbest Ticaret Anlaşması ve Türkiye üzerine etkileri
Free Trade Aggrements between United States of America and European Union and its effects on Turkey
  1. Tez No: 472426
  2. Yazar: İLGİ BAYSAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEKİP YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), Yeni Nesil Serbest Ticaret Anlaşmaları, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO), Free Trade Agreements (FTA), New Generation Free Trade Agreements, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
2008 yılında küresel boyutlara ulaşan ekonomik krizden derinden etkilenen Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü çerçevesinde yürütülen müzakerelerde bekledikleri sonucu alamayınca yeni bir arayış içine girerek Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nı oluşturmuştur. ABD ve AB oluşturdukları Serbest Ticaret Anlaşması ile krizin etkilerini üzerlerinden atmayı amaçlarken, Batının entegrasyonunu sağlayarak Çin'i dengelemeyi hedeflemektedirler. Küresel ekonominin yaklaşık olarak yarısını oluşturan tarafların dahil olduğu bu Serbest Ticaret Anlaşmasının tüm dünyada belirleyici ana entegrasyonlardan olacağı öngörülmektedir. Bu çalışmada anlaşmaya taraf ülkelerin güncel ekonomik durumları ile Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın öncesiyle sonrasında meydana gelecek değişmeler irdelenecektir. Ayrıca anlaşmanın Türkiye'ye etkileri, taraf olunmasının katkıları ya da imzalanılmaması halinde oluşabilecek zararlar incelenerek Türkiye'nin anlaşmaya dahil olabilmesi için alternatifler analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
The United States of America and the European Union, that have been deeply affected by the global economic crisis in 2008, have constituted Transatlantic Trade and Investment Partnership as they couldn't get the results they want in negotiations with World Trade Organization. The USA and EU have aimed to get over the crisis with the Free Trade Agreement they constituted, therefore they also aim to balance China with the integration of the West. It is foreseen that the Free Trade Agreement which included nearly half of the global economy, will be one of the main determinant integrations around the world. In this study, the economic conditions of the participating countries and the changes before and after the Transatlantic Trade and Investment Partnership. Besides, the effects of the agreement to Turkey and, if not signed possible losses will be investigated. And the alternative ways to make Turkey a part of the agreement will be analyzed.