One dimensional stress waves in longitudinal members
Eksenel elemanlarda tek boyutlu gerilme değişimleri
- Tez No: 47288
- Danışmanlar: PROF.DR. R. ORHAN YILDIRIM, Y.DOÇ.DR. HALUK DARTENDELİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bir Boyutlu Gerilme Değişimleri, Eksenel Eleman, Stres Dalgası, Elastik Dalga, Çubuk, Darbe, One-Dimensional Stress Variations, Longitudinal Member, Stress Wave, Elastic Wave, Bar, Impact IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
öz EKSENEL ELEMANLARDA TEK BOYUTLU GERİLME DE?İŞİMLERİ TANER, Mehmet Ersan Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: ProfDr. R.Orhan YILDIRIM Ortak Tez Yöneticisi : Y. Doç.Dr. Haluk DARENDELİLER Eylül 1995, 120 sayfa. Bu çalışmada, eksenel elemanlardaki bir boyutlu gerilme değişimleri araştralmışrır. Bu amaçla geliştirilen bilgisayar programlan ile çubuk şeklindeki elemanların çarpışmaları sonucunda oluşan gerilme dalgalan ve bir çubuğun ucuna etki eden darbenin yarattığı gerilme değişimleri incelenmiştir. Elemanların uzunlukları, kesit alanları, uzunlukları boyunca sahip oldukları kesit farklılıkları, malzeme özellikleri, sınır koşullan ve ilk hızlar girdi değerleridir. Eksenel gerilmelerin zamana göre ve çubuk boyunca olan değişimleri grafiksel biçimde görüntüleraniştir. Sayısal çözümlemeler, deneysel ve diğer sayısal çalışmalardan elde edilen sonuçlar ile karşüaştalmıştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ONE DIMENSIONAL STRESS VARIATIONS IN LONGITUDINAL MEMBERS TANER,Mehmet Ersan M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. R.Orhan YILDIRIM Co-Supervisor : Asst Prof.Dr.Haluk DARENDELİLER September 1995, 120 pages. In this study, one dimensional stress variations in longitudinal members are investigated. Stress waves that are generated from a coaxial impact of two longitudinal members and stress variations due to a pulse acting at one end of a bar are examined. Computer programs are developed and improved to solve different situations of impact phenomena. Geometric and material conditions, properties of members and initial conditions constitute input values. The variation of stress with respect to time and/or distance are graphically presented by the use of computers. The outputs are then compared with experimental works, and with the results obtained by some numerical analyses.