Farklı yarı mamül denim kumaş konstrüksiyonların giysi hareket konforu üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of different semi-product fabric constructions on the clothing motion comfort
  1. Tez No: 473134
  2. Yazar: UFUK ONUR KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KORKMAZ, YRD. DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: denim, atkı ve özgü iplikler, ilmekli yapı, dual core, konfor, kumaş, denim, weft and warp yarns, elastane structure, dual core, comfort, fabric
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Denim kumaştan üretilen ürünlere ve üretim teknolojilerine olan ilgi ve talep son dönemlerde hızlı bir artış göstermektedir. Özellikle denim ürünlerinin günlük kullanımlarının artmasıyla birlikte tüketicinin talepleri de artmıştır. Bu artan talepten dolayı denim üretim teknolojisi ve denim ürün çeşitliliği hızla artmaktadır. Denim ürünlerinin kullanımı sırasında dış görünüşünün kullanıcıyı memnun etmesinin yanı sıra kullanıcının konfor ve kullanım süresinin en üst seviyede olması istenilmektedir. Değişen müşteri talepleri doğrultusunda yenilikçi çalışmalar yapılarak, hem üretim devamlılığında ürün çeşitliliğini arttırılması hem de dayanıklı ve konforlu ürünlerin ortaya çıkarılması sağlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı;farklı yarı mamul denim kumaş konstrüksiyonlarının giysi hareket konforu üzerine etkilerinin incelenmesi ile kullanıcının ürün konforunun artmasına yardımcı olmaktadır. Tez kapsamında hammadde olarak; pamuk, tencel, viskon ve modal lifleri çözgü iplikleri olarak kullanılmıştır. Karde iplik, elastan (ilmekli) yapı ve dual core (PBT esaslı) yapılarda atkı iplikleri olarak kullanılmıştır. Çözgü iplikleri Ne 20/1, atkı iplikleri ise; Ne 10/1 numarada kullanılmıştır. Kullanılan tüm çözgü ipliklerine karşılık atkı iplikleri ile dokuma numuneleri yapılmış, toplamda 12 adet kumaş numunesi dokunmuştur. Elde edilen kumaş numunelerine yırtılma mukavemet testi, kopma mukavemet testi, elastikiyet ve mukavemet testleri, ardışık yükleme testi ve eğilme rijitliği testleri uygulanmıştır. Sonuç olarak; atkı ve çözgü ipliklerinin farklı konstrüksiyonları kullanılarak elde edilen kumaşların birbirinden farklı özellikleri olduğu belirlenmiştir. Yapılan istatiksel ve analizler sonucunda kumaş konstrüksiyonlarının giysi konforu üzerine önemli bir etki olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Interest in and demand for products and production technologies produced by denim fabric has been increasing rapidly in recent years. Especially with the increasing daily use of denim products, the demands of the consumers have increased. Due to this increasing demand, denim production technology and denim product variety has been increasing rapidly. It is advisable for the user to be satisfied with the outward appearance of the products, as well as the comfort and duration of use of the products at the highest level. By doing innovative studies in the direction of changing customer demands, it is possible to increase the product variety in production continuity as well as to reveal durable and comfortable products. The purpose of this study is; The effectiveness of the different semi-fabric denim fabric constructions on the movement comfort of the garment is inspected and the user's product comfort is improved. Within the scope of the thesis; Cotton, tencel, viscose and modal fibers were used as warp yarns. The carded yarn is used as an elastane (loop) structure and as a weft yarn in dual core (PBT based) structures. Warp yarns Ne 20/1, weft yarns; Ne 10/1. Weave samples were made with weft yarns in comparison to all the used warp threads, with a total of 12 fabric samples touched. Tear strength test, tensile strength test, elasticity and strength tests, successive loading test and bending stiffness tests were applied to the fabric samples obtained. As a result; The weft and warp threads have different properties from each other using different constructions. As a result of statistical analysis and analysis, fabric constructions were found to have a significant effect on clothing comfort.