Bazı Türk diatom topraklarının (DE) Alman hamamböceği (Blatella germanica L.) erginlerine karşı ölüm etkisi
Lethal effect of some Turkish diatomaceous earths against adults of German cockroaches (Blatella germanica L.)
  1. Tez No: 473147
  2. Yazar: KADİR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TUNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Türk diatom toprağı, Blatella germanica, yüzey denemesi, Turkish diatomaceous earth, Blatella germanica, surface application
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada BGN-1 ve ACN-1 kodlu yerel diatom topraklarının, beton, seramik ve parke yüzeyler üzerinde Alman hamamböceği (Blatella gemanica (L.)) erginlerine karşı ölüm etkisi araştırılmıştır. Üç farklı yüzey üzerinde B. germanica' nın ergin bireylerine karşı altın gün süreyle BGN-1 ve ACN-1 koldu yerel diatomların 2.5, 5, 10, 20 g/m2 dozlarında biyolojik testler yapılmıştır. Tüm uygulama yüzeyleri üzerinde B. germanica erginlerinin ölüm oranlarına yerel diatomların dozu ve B. germanica erginlerinin bu dozlara maruz kalma süresinin önemli derecede etki ettiği bulunmuştur. BGN-1 kodlu yerel diatom toprağının 2.5 g/m2 dozunun tüm uygulama yüzeyleri üzerinde en düşük etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Nitekim BGN-1' in 2.5 g/m2 dozu beton yüzey üzerinde altıncı gün sonunda %100 ölüme ulaşmış iken seramik ve parke yüzeyler üzerinde dördüncü gün sonunda %100 ölüme ulaştığı tespit edilmiştir. Diğer yandan BGN-1' in 5 ve 10 g/m2 dozları tüm yüzeyler üzerinde ikinci gün sonunda %100 etki etmiş iken en yüksek dozu olan 20g/m2 ise tüm uygulama yüzeylerinde birinci gün sonunda %100 ölüme ulaşmıştır. ACN-1 kodlu yerel diatom da ise, 2.5 g/m2 dozunun tüm uygulama yüzeyleri üzerinde en düşük etkiye sahip olduğu, birinci gün sonunda ölüm oranlarının beton, parke ve seramik yüzeylerde sırasıyla %97.5, %92.3, %90.0 olduğu ve %100 ölüm etkisine ikinci gün sonunda ulaşıldığı belirlenmiştir. ACN-1 diğer tüm uygulama dozlarında %100 ölüm etkisine birinci gün sonunda ulaşmıştır. BGN-1 ve ACN-1 üç uygulama yüzeyi üzerinde dört farklı doz için kıyaslandığı takdirde ise ACN-1' in 20 g/m2 hariç tüm dozlarda BGN-1' e kıyasla daha etkili olduğu, 20g/m2 dozda, ACN-1 ve BGN-1' in eşit etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Genel olarak B. germanica erginlerine karşı BGN-1 ve ACN-1 kodlu yerel diatom topraklarının etkinliği her üç yüzeyde de benzer bulunmuştur. Yürütülen bu çalışma sonunda BGN-1 ve ACN-1 kodlu yerel diatom topraklarının, medikal zararlı konumunda olan B. germanica mücadelesinde kullanılabilme potansiyeline sahip olduğu, çevreye zararsız oluşları nedeniyle BGN-1 ve ACN-1 kodlu yerel diatom topraklarının bu zararlının mücadelesinde iyi bir alternatif olabileceği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, mortality effects of BGN-1 and ACN-1, which are local diatomaceous earths, were investigated against adults of German cockroach (Blatella gemanica (L.)) on concrete, ceramic floor tile and laminate flooring. On these three different surfaces, B. germanica adults were exposed to BGN-1 ve ACN-1 diatomaceous earths at the doses of 2.5, 5, 10, 20 g/m2 along 6 days. In all surface applications of both BGN-1 ve ACN-1 diatomaceous earth, exposure time and dose caused significant effect on mortality rates of B. germanica adults. It was determined that BGN-1 coded Turkish diatomaceous earth has the lowest mortality effect on all application surfaces at the dose of 2.5 g/m2. 2.5 g/m2 BGN-1 caused 100 % mortality after 6 days concrete surface and caused 100 % mortality at the end of the fourth day on ceramic floor tile and laminate flooring. On the other hand, doses of 5 and 10 g/m2 of BGN-1 caused 100% B. germanica mortality on all surfaces at the end of the second day, while the highest dose of 20 g /m2 of BGN-1 reached 100% B. germanica mortality at the end of the first day on all application surfaces. In the case of ACN-1 coded Turkish diatom at 2.5 g/m2, the mortality rates of B. germanica adults were 97.5%, 92.3% and 90.0% on the surfaces of concrete, ceramic floor tile and laminate flooring at the end of the first day respectively 100% mortality rate of B. germanica adults was obtained at the end of the second day. ACN-1 caused 100% mortality of B .germanica adults at the end of the first day at all other application doses. Considering the result of four different doses of ACN-1 and BGN-1 on three different application surfaces, ACN-1 was more effective at all the doses except 20 g / m2 than BGN-1. At the dose of 20 g/m2, BGN-1 and ACN-1 has an equal adult mortality effect on all the application surfaces. In general, the mortality activity of BGN-1 and ACN-1 diatomites against B. germanica adults was found to be similar on all three surfaces. At the end of this study, local diatomaceous earths coded BGN-1 and ACN-1 were found to be good alternatives for controlling B. germanica which is a medical pest insect.