Platform ekonomilerinin bir uygulaması olan finansal teknoloji şirketleri bankacılık sektörünü nasıl değiştirecek?
How are the financial technology companies which are an implementation of the platform economies to change the banking sector?
  1. Tez No: 473289
  2. Yazar: DİCLE ŞAHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Platform Ekonomileri, Şebeke Etkileri, FinTek, Banka, Dijital Teknolojiler, Platform Economies, Network Effects, FinTech, Bank, Digital Technologies
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Finansal teknolojiler bankacılık sektörünü nasıl etkiliyor? Bu çalışmada bu sorunun cevabı aranmaktadır. Bankalar hala avantajlı durumda olsa da gelecekte tablonun nasıl olacağı hem bankaların hem de finansal teknoloji şirketlerinin stratejilerine ve inovatif çözüm üretebilme kabiliyetlerine göre değişecektir. Bilişim teknolojileri alanında yenilikler ve gelişmeler sürekli devam etmektedir. Internet ve mobil cihazların da aynı pararlelde gelişmesi ve yayılması ile neredeyse tüm sektörlerde geçerli olmak üzere iş yapış şekillerinde radikal değişiklikler olmaktadır. Bu değişim platform iş modelleri veya platform ekonomileri adı altında anılmaktadır. Şirketlerin organizasyonel yapıları, değer zinciri, tedarik zinciri, operasyonel süreçler ve belki de en önemlisi, müşteri deneyimi değişmektedir. Son kullanıcılar, kendilerine sunulan ürün ve hizmeti almaktansa artık, sürecin ve organizasyonun içinde yer almaktadırlar. Teknoloji ve internet temelinde yükselen bu yeni iş modelleri birçok sektörde olduğu gibi finansal hizmetler sektöründe de yıkıcı değişimleri beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada, değişim sürecinin nasıl meydana geldiğini görebilmek için önce platformlar, platformların hızla gelişmesi ve büyümesini tetikleyen şebeke etkileri ile platform temelinde yükselen paylaşım ekonomileri anlatılmaktadır. Sonrasında, bu yeni iş modellerinin bir çıktısı olan finansal teknoloji şirketlerinin dünyada ve Türkiye'de gelişimi ve nihayetinde, bu yeni girişimlerin bankacılık sektörüne etkileri değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
How do the financial technologies affect the banking sector? In this study, answer for this question is asked. Banks are still in an advantageous position, but how the future will be depends on both the strategies of banks and financial technology companies and their ability to produce innovative solutions. Innovations and developments are ongoing in Information technologies. Radical changes are happening in business methods almost in every sector as internet and mobile devices are developing and expanding in the same parallel. This transformation is called as platform business models or platform economies. Organizational structure of companies, value chain, supply chain, operational processes and maybe as the most important; costumer experiences are changing. The end users are now in the process and organization instead of only getting the product and services that are offered to them. This new business models based on technology and internet are bringing disruptive changes also in financial services sector as like other sectors. In this study, to see how the transformation process occurs, firstly, platforms, network effects triggering the quick rise and development of platforms and sharing economies based on these platforms are analyzed. After that, improvement of financial technology companies, which are an implementation of these new business models, in the world and in Turkey, and finally, effects of these new startups to the banking sector are evaluated.