Marka yönetimi ve eğitim sektöründe bir uygulama
Marka yöneti̇mi̇ ve eği̇ti̇m sektöründe bi̇r uygulama
  1. Tez No: 473294
  2. Yazar: EZGİ ÖZGÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Sektörü, Markalaşma, Marka Yönetimi, Üniversitelerde Markalaşma, Üniversitelerde Marka Yönetimi, Education Sector, Branding, Brand Management, Branding in Universities, Branding Management in Universities
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Pazarlama dünyasında markaya ilişkin birçok tanım geliştirilmiştir. Markalar, ürünleri rakiplerinden ayırt edici isimlerden, sembollerden ve şekillerden oluşmaktadır. Marka yönetimi stratejileri tüketicinin pazardaki ürünleri birbirinden ayırt edebilmesini sağlamaktadır. Günümüzde marka yönetimi çalışmaları, hizmet sektöründe de kendisini göstermeye başlamıştır. Hangi sektör olursa olsun, ürünlerin marka yönetimi çalışmaları aracılığıyla rakiplerinden daha güçlü bir konuma geldiği yadsınamaz bir gerçektir. Bu sebepler doğrultusunda, pazarlama dünyasındaki değişimlerin farkında olan firmalar markalarını koruyacak ve güçlendirecek çalışmalar içerisine girmeyi önemli bir unsur olarak görmektedir. Rekabetin hızla arttığı günümüz dünyasında üniversiteler kendilerini farklılaştırmak, öğrencileri ve akademik personeli kendilerine çekebilmek için arayış içerisine girmektedir. Marka ve marka yönetimi kavramları son birkaç yıldır eğitim sektöründe yayılmaya başlamıştır. Markalaşmayla beraber üniversitelerin ne olduğu, öğrencisine ne sunacağı ve kendisini nasıl tanımlayacağını tüketicisine gösterilmeye çalışılmaktadır. Bu tez çalışmasıyla üniversitelerde markalaşma, üniversite markasının yönetimi, öğrencinin gözünden üniversite markası, öğrencinin üniversite tercihi araştırılmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda hazırlanan anket İstanbul'da bulunan üç vakıf üniversitesi lisans öğrencilerine uygulanmıştır. Toplamda 325 öğrenci anketi geçerli bir şekilde yanıtlamıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for 22.0 programında analizi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many definitions related to the brand have been developed in the marketing world. Brands are made up of names, symbols and shapes that differenciate them from their competitors' products. Brand management strategies enable the consumer to distinguish between the products in the market. Today, brand management studies have also begun to show itself in the service sector. Whatever the sector is, it is an undeniable fact that products have become more powerful status than their competitors through brand management studies. In view of these reasons, the companies that are aware of the changes in the marketing world view it as an important element to work in the studies which would protect and strengthen their brands. In today's world of rapid competition, universities are in search to differentiate themselves, to attract students and academic staff to themselves. The concepts of brand and brand management have started to spread in the education sector for the past few years. With branding, the universities are trying to show the consumers what they are, what they would present to their students and how they would define themselves. With this thesis study, branding in universities, management of university brand, university brand according to students views, university preferrence of the student have been surveyed. The questionnaire prepared in accordance with these purposes was applied to the undergraduate students of three foundation universities in Istanbul. A total of 325 students answered the questionnaire in a valid way. The data obtained as a result of the survey were analyzed in SPSS (Statistical Package for Social Sciences for 22.0) program.