From minority to nation: The state-building process of an independent Kurdistan [In Iraq]
Azınlık'tan ulusta: Bağımsız Iraklı Kürdistan'ın devlet yapım işlemi
  1. Tez No: 473299
  2. Yazar: ELENA POPOVİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADER FEKRI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, Kürt bölgeleri, siyasi gündem, siyasi partiler, bölgesel aktörler, Statehood, Kurdish regions, political agenda, political parties, regional actors
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tezin amacı, sınırların dört parçaya bölünmüş olduğu bir ulusun, devlet kurma sürecini analiz etmek ve o zamandan beri devlet ve bağımsızlık kazanmak için mücadele etmektir. Başlığında da işaret ettiği gibi bu tez, bağımsız bir Kürdistan'ın Irak'taki devlet kurma süreci üzerine odaklanacaktır ve bu olay rastgele seçilmemiştir. Bunun yerine, tarih boyunca farklılığı ve bölgenin çatışmalara yol açan olay zinciriyle, geçen yüzyılın KRG'nin 1991'den beri izlediği politikalar ve gündemler, Irak Kürdistanı'nın devleti ilan etmeye tek Kürt bölgesi olmasını sağladığı ve siyasi partilerin ve liderlerin oynadığı rol de önemli bir konudur. Çünkü ülke, tüm önemli partileri ve yüzyıllarca barış içinde biraraya gelen azınlık gruplarının temsilcilerini, yalnızca dil, inanç ve kültürü değil aynı zamanda Irak'ı yöneten otoriter rejimler tarafından kendilerine çekilen trajik geçmişi de paylaşmaktadır. Bölgedeki bölgesel aktörlerin rolü ve siyasi gündemleri de, Irak ve Suriye'deki İslam Devleti'ne karşı halihazırdaki savaşta yer aldıkları için tartışılacaktır. Bu tez, Kürtlerin kim olduğu, neden henüz devlete kavuşamadıkları ve dört Kürt bölgedeki durumun farklı olduğu hakkında anlaşılır bir açıklamayı göstermektedir. Irak Kürdistanı olayı tarih boyunca analiz edilecek KDP'nin Barzanis ve PUK lideri Celal Talabani'nin bağımsızlığı kazanma yolunda oynadıkları rolü tartışacaklardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyze the state-building process of a nation that was divided by borders into four parts and has been struggling to achieve statehood and independence ever since. As the title suggests, this thesis will focus on the state-building process of an independent Kurdistan in Iraq, and the case was not chosen randomly, but rather for its uniqueness and the chain of events that led the region into various conflicts throughout the history of the past century. The policies and the agendas KRG has followed since 1991 is what really made the Iraqi Kurdistan the only Kurdish region fit to declare statehood, and the role the political parties and their leaders played is also of crucial importance as the country follows a Parliamentary system which incorporates all the major parties and representatives from minority groups that have peacefully coexisted for centuries and share not only the language, faith, and culture but also the tragic past which was drawn upon them by the authoritarian regimes that ruled Iraq. The role and the political agendas of the regional actors in the area will also be discussed as they are all involved in the current war against the Islamic State in Iraq and Syria. This thesis intends to give a comprehensible explanation to who are the Kurds, why they haven't achieved statehood yet, and why the situation in all four Kurdish regions is different. The case of the Iraqi Kurdistan will be analyzed through history and will discuss the role the Barzanis and KDP together with the Patriotic Union of Kurdistan (PUK) and its leader Jalal Talabani have played in setting the path to achieve independence.