Seçme ve yerleştirme sürecinde oryantasyon
Orientation in the process of selection and placement
- Tez No: 473338
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ZEYYAT SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Seçme ve yerleştirme, oryantasyon, süreç, uyum, çalışan, işletme, Selection and placement, orientation, process, adaptation, employee, business
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
İşletmelerde, insan kaynakları bölümünün yeni çalışanı seçip işe alması yetmez. Seçme ve yerleştirme etkinliğinin başarılı bir şekilde tamamlanması ancak yeni çalışanın, işe ve işletmeye en kısa zamanda uyum sağlamasıyla birlikte kurumun verimliliğine katkı sunan, yerine getirdiği görevden onur duyan faydalı ve mutlu bir birey haline getirilmesiyle mümkün olacaktır. Oryantasyon eğitimi işletmelerde seçme ve yerleştirme sürecinin önemli bir parçası olarak görülmelidir. Çünkü işe alım sürecinde yapılması gerekenler en iyi şekilde yerine getirilip en uygun aday işe alınsa da bu onun yapacağı görevi iyi derecede bilip, verilecek görevi tam anlamıyla yerine getireceği anlamına gelmez. Özellikle ilk defa çalışmaya başlayan veya yeni mezun olmuş bireylerde iş yaşamına uyum gösterme zaman almaktadır. Oryantasyon sürecinin başarısız olması seçme ve yerleştirme faaliyetlerinin tekrar edilmesine sebep olacak, bu da beraberinde birçok maliyetin oluşmasına neden olacaktır. Bu çalışmayla, organizasyonlarda seçme ve yerleştirme faaliyetinin devamı niteliğindeki oryantasyon programına duyulan önem ve ihtiyacın belirtilmesi ve ilgililerde farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is not enough for the human resources department of businesses to just select and recruit the new employee. It will only be possible for the selection and the placement operation to be successfully complete by helping the new employee to adapt to work and to the work places wiftly along with assisting him/her to contribute to the efficiency of the organization and to become an effective and a satisfied individual who is proud of the duties s/he is performing. The orientation training in the businesses must be seen as an integral part of the selection and placement process. Even though all the steps in the hiring process are carried out in the best possible way to hire the best fit candidate for the job, it does not mean that the new employee is knowledgable about the new work that s/he will performand will complete the assignment to the best of her/his ability. It especially takes a longer time for individuals who have just started working or who are new graduates to adapt to the work place environment. If the orientation processfails, this will lead to the repetition of the selection and placement process, which will bring new costs. This paper aims at showing the importance and the need for an orientation program, which is the continuation of the selection and placement process, and to create awareness for the concerned parties.