Mythological blondes in Hollywood cinema: A feminist approach
Hollywood sinemasında mitolojik sarışınlar: Feminist bakış
  1. Tez No: 473359
  2. Yazar: GAMZE YAĞMUR TAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Hollywood Dönemi, Sarışınlar, Sinema, Sarışın Yıldızlar, Classic Hollywood Era, Blondes, Cinema, Blonde stars
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Mevcut çalışma Klasik Hollywood sinemasındaki sarışın starların yerini araştırmaktadır ve star sistemi ile yıldızlaştırma sürecini tarihsel olarak ele almaktadır. Çalışmanın amacı 1950 ile 1960'ların iki popüler sarışın yıldızı olan Marilyn Monroe ve Jane Fonda'yı karşılaştırarak Klasik Hollywood sinemasında sarışınların yerini tespit etmektir. Klasik Hollywood stüdyo sisteminde sarışın yıldızların imajlarının öğeleri tartışılmaktadır. Klasik Holywood sinemasında sarışın yıldızların filmlerin tanıtımında nasıl kullanıldığını ortaya koymak içi 1920'lerin sonlarından 1960'ların başına kadar bir kronoloji oluşturulmuştur. Ayrıca Hollywood'un film tanıtımlarında neden sarışın yıldız kullanmaya ihtiyaç duyduğu tartışılmaktadır. Antik Yunan'dan günümüze kadar sarışınlar güzellik, doğurganlık ve canlılık ile ilişkilendirilmektedir. Yüzyıllar boyunca gençlik, güzellik, canlılık ve zenginlik ile ilişkilendirilmektedir. Klasik Hollywood sinemasında olduğu gibi günümüz sinemasında da sarışın olmak güç, üstünlük, güzellik ve seksüel kodlar ile ilişkilendirilmektedir. Mevcut çalışma Hollywood sarışın yıldızları ele alırkan feminist ve yıldız teorisi olmak üzere iki temel teoriden faydalanmaktadır. Sarışın yıldızları bu teoriler ışığında incenlemesinden önce teoriler kısaca açıklanmıştır. Bu bölümün ardından Klasik Hollywood sinemsında sarışın olmanın önemi dönemin belirli yıldızları üzerinden tartışılmıştır. Bir sonuca varmadan önce dönemin politik arka planının sarışın yıldızlar üzerindeki etkisini belirtmek için 1950 ve 1960'lı yılların önemli yıldızlarından Marilyn Monroe ile Jane Fonda'nın karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the place of blonde stars in Classical Hollywood cinema and takes a historical approach to the star system and using stars as a promotion way. The purpose of this thesis is trying to focus on what it means to be blonde in Classical Hollywood by comparing the most popular bombshell stars of 1950's and 1960's, Marilyn Monroe and Jane Fonda. It is emphasised a framework for thinking about the place of blonde stars in Classic Hollywood studio system as a combination of their images. The chapters follow the main ideal blonde stars of the period which is based on from late 1920's to early 1960's studio system in Hollywood and how blonde stars are used as a tool to promote the movies. It is also argued why Hollywood is in need of blonde stars as a promotional factor for the film industry. From Ancient Greece to our ages, being blonde is described as spring of beauty, fertility, and vitality. It is invested with its own preoccupations. Its distinctive imagery of youth, beauty, vitality and wealth, constituted over thousands of years. One can see it and absorb its messages in the movies and stars are essential to the processes of production. Being blonde may be a signal of might, superiority, beauty and code of sexuality in Classical Hollywood period and also our ages in the cinema industry. The present study is based on two main theories which reflect blonde stars in Hollywood, feminist theory and stardom theory. Prior to examining blonde stars, these theories are discussed briefly. This is then followed by considering what being blonde means in Classical Hollywood era regarding the main stars. Before reaching to a conclusion, comparison of Marilyn Monroe and Jane Fonda, two important stars of 1950's and 1960's are discussed by showing the different evaluation of the stars due to the political background of the era.