İmpact of packaging on consumer buying behaviour
Ambalajlamanın tüketici davranışı üzerindeki etkisi
- Tez No: 473380
- Danışmanlar: DR. KAZIM SELÇUK TUZCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ambalajlama, Tüketici Satın Alma Davranışı, Beş Adımlı İhtiyacı Fark Etme, Bira Endüstrisi, Packaging, Consumer Buying Behavior, Five Steps Need Recognition, Beer Industry
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tüketicinin karar vermesi olarak da bilinen tüketici alım davranışları bireylerin gerekli ihtiyaçlarını karşılamak üzere mallar ve hizmetleri araştırma, seçme, satın alma, kullanma ve bunları tasarruf etme sürecidir. Bu çalışmanın amacı ambalajlamanin son derece aktif bir alan olan Bira endüstrisinde tüketici alım davranışındaki rolü hakkındaki temel soruyu yanıtlamak ve ardından bu ilişkideki varsa markaların ismi ve tüketicilerin demografik faktörlerine ilişkin farklılıkları belirlemektir.Türkiye'de yaşayan tüketicilerle gerçekleştirilen elektronik anket çalışmasının bulguları, ambalajlama ile tüketicinin satın alma davranışı farasında Guclu bir ilişki bulunduğunu, cinsiyet, yaş ve egitim seviyesinin ile bira kutusu şekilerinin arasinda cok guclu ilişkisi bulunmadığını, cinsiyet ve menşe ülkesi arasinda güçlü ilişkisi bulunduğunu ve Aynı şekilde cinsiyet ile tüketilen yer arasinda güçlü bir ilişkisi bulunduğunu göstermiştir. Bunlar tüketici satın alma davranışında beş adımlı ihtiyacı fark etme modelini temsil etmektedir. Ayrıca bulgular bu ilişkide özellikle tüketicinin ihtiyacı fark etmesi, alternatifleri değerlendirmesi ve satın alma kararı için markanın ismine ilişkin değişiklikler bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca bu ilişkide adımların hepsi için yaş ve eğitim düzeyine ilişkin değişiklik bulundugunu. Ancak bu ilişkide kadınlar ile erkekler arasında bira tuketme sekli ve yeri acisinda cok buyuk değişiklik bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Consumer buying behavior is known also as consumer decision making is the process by which individuals search for, select, purchase, use, and dispose of goods and services to satisfy require needs. This study has been designed to answer main question about the role of Packaging on buying behavior in very active field which is Beer industry, then determine the differences if existed in this relation regarding to the name of the brands or shape of the bottle and consumer demographics factors. By electronic questionnaires conducted for consumers live in Turkey, findings showed Strong relation between Packaging and consumer buying behavior, no relation at all between gender, age, or education level with the shape of the beer packaging, strong relation between gender and origin of the beer also strong relation between the gender and the place where they prefer to drink the beer and moderate relation for both buying decision and post-purchase behavior, as those steps represent the five steps need recognition model in consumer buying behavior. Moreover, findings showed changes in this relation regarding to the name of the brand specifically for consumer need recognition, evaluate the alternatives, and buying decision. Furthermore, there were changes between Females and males in the way that they consume beer and the location they prefer to drink the beer.