İnsan kaynakları yönetimi uygulamaları ile örgütsel adalet algısı arasındaki ilişki
Relationship between human resources management practices and organizational justification
  1. Tez No: 473411
  2. Yazar: MADİNA BAYRAMLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, İnsan Kaynakları Uygulamaları, Örgütsel Adalet, Human Resources Management, Human Resources Practices, Organizational Justice
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, farklı insan kaynakları uygulamalarına ilişkin örgütsel adalet algısı ölçülerek, insan kaynakları uygulamalarına ilişkin çalışanların genel izleniminin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde insan kaynakları yönetimi uygulamaları ve insan kaynakları yönetimi uygulamalarının örgütsel adalet ile ilişkisi incelenmiştir. İkinci bölümde; işletmeler açısından örgütsel adalet kavramı incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise insan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışanlar tarafından algılanışı ve örgütsel adaletle ilişkisine yönelik araştırmaya yer verilmiştir. Araştırma, Azerbaycan'da Bakü ilinde yer alan iki işletmede Bank of Baku ve Bank VTB özel bankalarında görev yapan çalışanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket uygulaması kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeğin güvenirliliğini belirlemek için Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmıştır. Verilerin istatistik analizinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. İnsan kaynakları yönetimi uygulamaları ve örgütsel adalet düzeyleri arasında farkın olup olmadığını belirlemek için t testi ve varyans analizi (One-Way ANOVA) testi kullanılmıştır. Çalışanların insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile örgütsel adalet arasındaki ilişkiyi test etmek için korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışanların insan kaynakları yönetimi uygulama algıları ile örgütsel adalet algıları arasında istatistiksel olarak anlamlı, çok güçlü bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to measure the perception of organizational justice regarding the application of different human resources and aim to reveal the general impression of the employees about human resources applications. The study consists of three parts. In the first chapter, human resources management practices and human resource management practices are examined in relation to organizational justice. In the second chapter; The concept of organizational justice has been examined in terms of businesses. In the third chapter, research on the perception of human resource management practices by employees and organizational justice is included. The research was conducted on two employees in Baku, Azerbaijan, in the Bank of Baku and Bank VTB private banks. Survey application was used as data collection tool in the research. The collected data were analyzed by SPSS packet program. The Cronbach Alpha coefficient was calculated to determine the reliability of the scale used in the study. Frequency, percentage, mean, standard deviation descriptive statistics were used in the statistical analysis of the data. The t-test and the one-way ANOVA test were used to determine whether there was a difference between human resource management practices and organizational justice levels. Correlation analysis was used to test the relationship between employees' human resource management practices and organizational justice. It has been found out that there is a statistically significant, positive and very strong relationship between employee perceptions of human resources management and perceptions of organizational justice.