Şüpheli pnömokonyoz olgularında, PA akciğer grafilerinin, ekran ve film değerlendirmeleri karşılaştırması
Comparison of hard copy and soft copy evaluation of chest Z rays in suspicious pneumoconiotic findings
- Tez No: 473696
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL PİYAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Akciğer YRBT, Dijital akciğer radyografi, Hard copy, Pnömokonyoz, Soft copy, Digital chest radiography, Hard copy, Lung HRCT, Pneumoconiosis, Soft copy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Şüpheli Pnömokonyoz Olgularında, PA Akciğer Grafilerinin, Ekran ve Film Değerlendirmeleri Karşılaştırması Bu çalışmanın amacı, pnömokonyoz taramalarında dijital yöntemle elde edilmiş akciğer radyografilerinin, YRBT referans kabul edilerek, soft copy olarak adlandırılan bilgisayar ekranı üzerinde değerlendirimi ile hard copy olarak adlandırılan film formatlarının karşılaştırılmasıdır. Bu çalışma kapsamına 2014-2016 yılları arasında, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesinde pnömokonyoz şüphesi açısından araştırılan 250 olgu dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm olguların, değerlendirilecek akciğer radyografileri ile yakın tarihli YRBT tetkikleri mevcuttur. Çalışmayı yapan radyoloji uzmanı YRBT tetkikleri pnömokonyoz açısından var veya yok olarak değerlendirmiş ve Akciğer YRBT'si pnömokonyoz açısından intertisyel bulgular içeren olgular arasından da düşük profüzyonlu olanlar çalışma kapsamına almıştır. Olguların 116 adedi normal olup, araştırmacı geri kalan 134 olgunun akciğer radyografilerini 0/1, 1/0 ve 1/1 profüzyonlarda skorlamıştır. Çalışmaya dahil edilen 250 olgunun, dijital akciğer radyografileri hastane Görüntü Arşivleme ve İletişim Sisteminden (PACS) çağrılarak, lazer printer yardımı ile 35 x 43 cm boyutunda film kopyaları(HC) elde edilmiş ve aynı zamanda bu olguların akciğer radyografi görüntüleri DICOM formatında harici diske aktarılarak SC görüntüleri elde edilmiştir. Olguların HC ve SC görüntülerini bir ay arayla üç hekim değerlendirmiştir. Hekimler HC ve SC görüntüleri dört kategoride sınıflamışlardır. Bu sınıflama; Kategori A : Pnömokonyoz açısından kesinlikle normal, Kategori B : Kesin olmamakla birlikte pnömokonyoz açısından menfii olarak düşünülmekte, Kategori C : Kesin olmamakla birlikte pnömokonyoz açısından müspet olarak düşünülmekte, Kategori D : Kesinlikle pnömokonyoz bulguları mevcut şeklindedir. Araştırmacı ile beraber dört hekim de ILO pnömokonyoz okuyucusu olup, üçü radyoloji uzmanı ve biri göğüs hastalıkları uzmanı olarak Meslek Hastalıkları Hastanesinde çalışmaktadır. Verilerin istatistiksel analizinde Pearson Ki-kare testi kullanılmış olup radyografileri doğru tahmin etmede HC ile SC arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Ayrıca YRBT'nin referans alınarak her üç okuyucunun HC ve SC değerlendirimlerinin sensitivite ve spesifite açısından da anlamlı farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Comparison of hard copy and soft copy evaluation of chest x rays in suspicious pneumoconiotic findings The aim of this study is to compare the accuracy of hard copy and soft copy modalities of chest radiographies which were obtained in pneumoconiosis screening, with the use of HRCT as a referance test. The patients included in this study are the ones who were evaluated in Ankara Occupational Diseases Hospital because of pneumoconiosis suspicion, within the years 2014 to 2016. The number of cases is 250, and all the cases are having near time HRCT examination with chest radiographies which will be evaluated. The researcher of the study who was also a radiologist were evaluated the HRCT examinations according to pneumoconiosis positive or not. Among the cases which were having pneumoconiotic interstisiel parenchmal findings in HRCT examinations, low grade interstisiel findings were included in the study. The number of normal cases were 116. The chest radiographies of the rest 134 cases were scored as 0/1, 1/0 and 1/1 profusion by the researcher. The digital chest radiographies of the 250 cases were called from the PACS of the hospital. With the help of the dry laser printer, the hard copies having 35x43 cm dimensions were obtained. The same chest radiography images were transferred to external hard disc in a DICOM format by which the soft copies were obtained. HC and SC views of 250 cases were evaluated by three medical doctors with one month interval. Readers classified the HC and SC views according to four categories: Category A : Absolutely normal according to pneumoconiosis, Category B : Although not absolute, it is thought as negative according to pneumoconiosis, Category C : Although not absolute, it is thought as positive according to pneumoconiosis, Category D : Absolutely involving pneumoconiotic findings. With the researcher, all four doctors are ILO pneumoconiosis readers. All of them are working in Occupational Diseases Hospital, three as radiologists and one as pulmonologist. In the statistical analysis of the data Pearson Chi square test was used. According to accuracy there was no statistically difference between HC and SC results. Also, with the HRCT gold standart, the SC and HC results of the all three readers according to sensitivity and spesificity have no statistically significant differences.