Duloksetinin kalp üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the Effects of Duloxetine on the Heart
  1. Tez No: 473824
  2. Yazar: IŞIL BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİGAR VARDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Sıçan, Kalp, Antidepresan, Duloksetin, İmmünohistokimya, Rat, Heart, Antidepressant, Duloxetine, Immunohistochemistry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada düşük ve yüksek doz duloksetinin, gap junction bileşenlerinden K43, kardiyak kontraktilite komponenti S100A ve kardiyak kasılma belirteci olarak kullanılan TnI ve TnT gibi erken kardiyak hasar parametreleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve metot: Wistar Albino cinsi 24 adet erkek sıçanlar; kontrol (1ml çözücü), DDD (10 mg/kg) ve YDD (100 mg/kg) şeklinde üç gruba ayrıldı. Deney protokolü bitiminde anestezi altındaki sıçanların kan basıncı ile kalp hızı sonuçları kaydedildi ve elde edilen doku kesitlerine H&E boyama yöntemi, K43, S100A, TnI ve TnT immün boyama yöntemleri uygulandı. Bulgular: Kontrol grubunda K43 kardiyomiyositlerin bağlantı bölgelerinde belirgin çizgilenmeler şeklinde, TnI, TnT ve S100A ise sitoplazma içerisinde homojen ve koyu kahverengi olarak boyandı. Diğer yandan, duloksetin uygulanan gruplarda K43 immünreaktivite şiddetinde artış gözlendi (p0.05). Sonuç: Çalışmamız duloksetinin erken kardiyak hasar parametreler olarak bilinen K43 immünoreaktivesinde artışa, TnI, TnT ve S100A'da ise azalmaya neden olduğunu ortaya koymaktadır. Duloksetinin oksidan ve antioksidan parametreler üzerine herhangi bir etkisi olmadığı ve ortalama kan basıncının yüksek doz duloksetin grubunda azaldığı, kalp hızının ise değişmediği izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of study is to evaluate the effects of low and high dose duloxetine on early cardiac damage parameters such as K43, S100A,TnI and TnT expressions. Material and method: 24 male Wistar Albino rats were divided into three groups as control (1ml solvent), DDD (10 mg/kg) and YDD (100 mg/kg).After the experimental protocol, blood pressure and heart rate results of the anesthetized rats were recorded and HE staining, immunostaining of K43, S100A, TnI and TnT were applied to tissue sections. Results: In control group, K43 was seen as marked streaks between cardiomyocytes. TnI, TnT and S100A were homogeneous and dark brown in the cytoplasm. Intensity of K43 immunoreactivity was increased in duloxetine treated groups (p0.05) between groups in terms of heart rate, ECG parameters, MDA, SOD, GSH and CAT levels. Conclusion: Our study shows that duloxetine causes increase in K43, and decrease in TnI, TnT and S100A expression. Duloxetine was observed to have no effect on oxidant and antioxidant parameters. While the heart rate remained unchanged, the mean blood pressure decreased in the high dose duloxetine group.