Pacemaker takılı hastalarda yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyonun değerlendirilmesi
Study onthe life quali̇ty, anxiety and depression of patiends with implanted pacemaker
- Tez No: 473886
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZERRİN ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: HemĢire, SF-36 YaĢam Kalitesi, HAD Ölçeği, Pacemaker, Nurse, SF-36 Life Quality Scale, HAD Scale, Pacemaker
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araĢtırma, PM implantasyonu sonrası yaĢam kalitesinin incelenmesi, anksiyete ve depresyon düzeylerinin değerlendirilmesi amacı ile tanımlayıcı ve iliĢki arayıcı bir araĢtırma olarak yapılmıĢtır. Bu araĢtırma Ocak 2016- Haziran 2016 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi ġahinbey AraĢtırma ve Uygulama Hastanesi ile Sağlık Bakanlığı Gaziantep Ġli Kamu Hastaneler Birliği'ne bağlı Dr. Ersin Arslan Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi kardiyoloji ünitelerinde, çalıĢmaya gönüllü olarak katılan toplam 87 hasta ile yapılmıĢtır. Veriler; Sosyodemografik bilgileri içeren Bilgi Formu, SF-36 YaĢam Kalitesi ve HAD Ölçekleri kullanılarak toplanmıĢtır. AraĢtırmanın uygulanması için etik kurul izni dahil gerekli izinlerin tümü alınmıĢtır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde t-test (Student's t-test), tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) testi, Post Hoc testlerden olan Lsd testi, Kruskal-Wallis testi ve Mann Whitney U testleri kullanılmıĢtır AraĢtırmaya katılan hastaların sosyo-demografik özellikleri ve PM implantasyon özellikleri ile yaĢam kalitesi, anksiyete ve depresyon alanları arasındaki iliĢki incelenmiĢtir. AraĢtırmada hastaların sosyo demeorafik özelliklerden; kadın cinsiyeti, eĢin ölmüĢ olması, ileri yaĢ gurubunda bulunması, bir yakınının yanında yaĢaması, herhangi bir iĢte çalıĢmaması, eğitim seviyesinin düĢük olması, gelirinin az olması ve en az ek bir kronik hastalığı bulunması yaĢam kalitesini ve anksiyete depresyon düzeyini olumsuz etkilediği görülmüĢtür. YaĢam kalitesi alt boyut puan ortalamalarından genel olarak en düĢük fiziksel iĢlev, en yüksek ise sosyal iĢlev olduğu saptanmıĢtır Bu çalıĢmada PM implantasyon sonucunda hastaların yaĢam kalitesinin olumsuz etkilendiği, anksiyete ve depresyon yönünden risk altında olduğu saptanmıĢtır. .
Özet (Çeviri)
. In this study it has been aimed at evaluating the life quality, anxiety and depression levels of the patients who got PM implanted, in a definitive and correlative way. This study was practised at Gaziantep University Sahinbey Research and Application Hospital and The Ministry of Health Gaziantep Province The Association of Public Hospitals Dr. Ersin Arslan Training and Research Hospital Cardiology units on eighty seven volunteer patients between January 2016 and June 2016. The data used was collected through the patient information forms including socio-demographic information, SF-36 Life Quality Scale and HAD Scales.To carry out the survey all necessary permissions , including the permission of The Ethical Committee, were obtained. In evaluating the statistics t-test ( Students's t-test), one way variance analysis ( one way ANOVA), Post Hoc test – one of Lsd tests-, Krukal-Wallis test and Mann Whitney U test are used. The relationship between patients', who were included in the survey, sociodemographic features, PM implantation features, life quality, anxiety and depression was studied. In the study it was seen that of the socio-demographic features; female gender, loss of the spouse, being an elderly, living with a relative, being unemployed, having a low education level, having low income, and being suffered from at least one other chronic disease affect the life quality and anxiety, depression level in a negative way. It was stated that in the sub-dimension point averages generally the lowest one is physical function and the highest is social function. In the study it was determined that after PM implantation the patients' life quality is adversely affected and the patients are at risk regarding anxiety and depression.