Patateste kuraklık ve yüksek sıcaklık streslerine tepkide rol oynayan mirna'ların yeni nesil dizileme yöntemi ile belirlenmesi
Identification of mirnas in response to drought and heat stresses in potato using new generation sequencing
  1. Tez No: 474236
  2. Yazar: ESRA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE NESLİHAN ÖZTÜRK GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Solanum tuberosum, kuraklık, yüksek sıcaklık, abiyotik stres, miRNA, Solanum tuberosum, drought and high temparature, abiotic stress and miRNA
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Patates kuraklık ve yüksek sıcaklık gibi abiyotik streslere hassas bir bitkidir. Bitkiler abiyotik stres cevabında miRNA'ları kullanarak stres ile ilgili genlerin transkipsiyon sonrası düzenlemesini sağlayarak strese karĢı tolerans gösterdikleri bilinmektedir. Bu nedenle tez kapsamında, kuraklık, yüksek sıcaklık ve yüksek sıcaklık+kuraklık stresleri Unica ve Russset Burbank patates çeĢitlerine uygulanarak stres durumunda ve çeĢitler arasında meydana gelen miRNA transkriptomları incelenmiĢtir. Tez çalıĢması sonucunda, 210 tane bilinen ve 104 tane ise yeni bulunan toplam 314 tane miRNA elde edilmiĢtir ve 24 adet miRNA'dan ve onların hedef genlerinden, qRT-PCR yapılmıĢtır. Bunun yanında stu-miR162-3p sadece kuraklık streslerinde artmıĢ ve hedef geni Endonükleaz homolog1 geninin ekspresyonu düĢüĢ yaĢamıĢtır yine aynı Ģekilde novel_9 sadece Russet Burbank çeĢidinde artmıĢ ve hedef geni NBS-LRR direnç geninin ekspresyonu düĢüĢ yaĢamıĢtır. Bundan dolayı novel_9 ve miR162-3p'nin patateste abiyotik stres cevabının anlaĢılmasında önemli olacağı ve dayanıklı patates geliĢtirmesine yardımcı oacağı düĢünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Potato is sensitive to abiotic stresses such as drought and high temperature. The plants are known to express tolerance to stress by using miRNAs in response to abiotic stress and stress-associated genes to regulate post-translation. For this reason, miRNA transcriptomics in the case of stress and among the varieties have been investigated by applying drought, high temperature and high temperature + drought stresses to Unica and Russset Burbank potato varieties. As a result of the thesis study, a total of 314 miRNA of 210 known and 104 novel were obtained. qRT-PCR was performed on 24 selected miRNAs and their target genes. In addition, stu-miR162-3p increased only in drought stresses, and the expression of the target gene Endonuclease homolog1 gene did not decrease, whereas the novel_9 increased only in the Russet Burbank variants and decreased the expression of the target gene NBS-LRR resistance gene.