Çevik kuvvet polisinin sosyo-demografik durumlarının mesleki tükenmişlik düzeylerine etkisi: Ankara örneği
The effect of socio-demografic situations on level of burnout in ri̇ot police: Ankara sample
  1. Tez No: 474430
  2. Yazar: DUYGU YILANCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVİN GÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Psikoloji, Sosyoloji, Public Administration, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Polis, Çevik Kuvvet, Tükenmişlik, Tükenmişlik Sendromu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Police, Riot Police, Burnout, Burnout Syndrome, Maslach Burnout Inventory
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kriminalistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma Ankara ili Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde çalışan 117 polis memuru ve komiser yardımcısından oluşmaktadır. Çalışmanın amacı polis memurlarının tükenmişlik düzeylerini belirlemek ve sosyo-demografik değişkenler (yaş, cinsiyet, medeni durum, eş eğitim durumu ve mesleği, çocuk sayısı, gelir, eğitim durumu, çalışma sistemi, hizmet süresi, rütbe ve sosyal destek) açısından farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya çıkarmaktır. Kişisel bilgileri belirlemek için sosyo-demografik özellikler formu, tükenmişlik düzeylerini belirlemek için de Maslach tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 paket veri programı ile analiz edilmiştir. Katılımcıların sosyo-demografik değişkenlerinin, tükenmişlik düzeyleri üzerindeki farkı belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon, t-testi ve Anova uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda araştırmaya katılan Çevik Kuvvet polisinin tükenmişlik düzeylerinde cinsiyet, çocuk sayısı, eş eğitim durumu, eş mesleği, aylık gelir, çalışma sistemi, rütbe, psikolojik yardım değişkenlerine göre anlamlı farklar bulunmuştur. Diğer yandan yaş, eğitim durumu, medeni durum, amir ve meslektaş desteği tükenmişlik açısından fark yaratmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study is formed 117 policemen and deputy inspector of Riot Police Departmant in Ankara. The aim of this study to determine whether there is a differentiation of burnout levels of policemen and socio-demographic variables from the point of (age, gender, marital status, partner's education level and profession, number of children, income, work shift, lenght of service, the grade held and social support). A personal information form is used to get socio-demografic variables form, Maslach Burnout Inventory was used to assess the burnout level. Datas is analysied with the statiscical package SPSS 22.0. So as to obtain the variation of burnout level on socio-demographic variable is conducted Pearson Correlation, T-test and Anova. According to the results of the study, there is a significant difference in the burnout levels of the policemen in terms of gender, number of children, partner's education level and profession, income, work shift, the grade held, psychologic support. On the other hand no significant effects is found of age, education level, support of inspector and collegue.