İnfertilite sebebiyle tüp bebek ünitesine başvuran hastaların oositlerini çevreleyen granüloza hücrelerinin morfometrik analiz sonuçları ile fertilizasyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the results of the morphometric investigation of the relationship between the results of the morphometric analysis of granulosa cells surrounding the oocytes of the patients admitted to the in vitro fertilization unit due to infertility and fertilization
- Tez No: 474558
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Granüloza hücresi, morfometrik analiz, Papanicolaou”boyama, Granulosa cell, morphometric analysis, Papanicolaou”staining
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET İnfertilite Sebebiyle Tüp Bebek Ünitesine Başvuran Hastaların Oositlerini Çevreleyen Granüloza Hücrelerinin Morfometrik Analiz Sonuçları ile Fertilizasyon Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Amaç: İnfertilite, tüm dünya üzerinde üreme çağındaki çiftlerin yaklaşık % 15'inde görülen ciddi bir problemdir. İnfertilite sınıflandırılmasında kadın infertilite oranının yüksek oluşu dikkat çekmektedir. İnfertilite tedavisi amacıyla uygulanan üremeye yardımcı tedavi (ÜYTE) yöntemlerinden biri olan in vitro fertilizasyon (IVF) tedavisi çocuk sahibi olamayan çiftlere umut kaynağı olmuştur. Kadın infertilitesi nedenleri arasında ovulasyon bozuklukları, uterin, tubal ve servikal faktörler gibi nedenler yer almaktadır. Ayrıca kadın yaşı, oosit, embriyo kalitesi de fertilizasyonu ve implantasyonu etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu çalışmada, IVF tedavisi uygulanan hastaların oositlerinin etrafında bulunan granüloza hücrelerinin morfometrik analizleri yapılarak hasta yaşı, FSH, LH, TSH, T3, T4 ve Ca+2 seviyeleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'ne İVF tedavisi için başvuran hastalardan 50 infertil kadın hasta rastgele seçildi ve 35 yaş altı ve 35 yaş üstü olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Bu hastalardan oosit toplama (oosit pick-up:OPU) işlemi sırasında alınan kumulus oosit kompleksindeki granüloza hücreleri kullanıldı. Papanicolaou boyama yöntemi ile boyanan granüloza hücrelerinin ışık mikroskobu altında morfometrik ölçümleri yapıldı. Bulgular: Hastaların yaşı, beta-HCG, FSH, LH, TSH, T3, T4 ve Ca+2 değerleri ile birlikte değerlendirildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Granüloza hücrelerine ait sitoplazma ve çekirdek alan ölçümleri ile beta-HCG, FSH, LH, TSH, T3, T4 ve Ca+2 değerleri gibi biyokimyasal parametreler değerlendirildiğinde 35 yaş altı ve 35 yaş üstü gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmedi. Yapılan ileri istatistiksel incelemeler sonucunda yaş ile TSH arasında, granüloza hücre sitoplazma alanı ile serum T4 seviyeleri arasında, serum FSH seviyeleri ile Ca+2 değerleri arasında ve ayrıca serum T4 değerleri ile Ca+2 değerleri arasında anlamlı bir korelasyon olduğu tespit edildi. Sonuç: Elde ettiğimiz bulgular ışığında, FSH, LH, TSH, T3, T4'ün yanı sıra Ca+2'un da oosit kalitesini ve fertiliteyi etkileyebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Relationship Between the Results of the Morphometric Analysis of Granulosa Cells Surrounding the Oocytes of the Patients Admitted to the In Vitro Fertilization Unit due to Infertility and Fertilization Aim: Infertility is a serious problem that is seen in about 15% of the couples of reproductive age on the world. It is noteworthy that female infertility rate is high in classification of infertility. İn vitro fertilization (IVF) treatment that is one of the assisted reproductive techniques (ART) and applied for the purpose of infertility treatment has become a source of hope for couples that have no children. The ovulation disorders, uterine, tubal and cervical factors are found among the causes of female infertility. In addition, female age, oocyte, and embryo quality are also other factors affecting fertilization and implantation. In this study, it was aimed to investigate the relationship among the patient age, FSH, LH, TSH, T3, T4 and Ca+2 levels by making the morphometric analysis of granulosa cells around the oocytes of the patients undergoing IVF treatment. Material and Method: Fifty infertile women patients were randomly selected among the patients who applied for IVF treatment to the IVF Unit of the Ataturk University Research Hospital, and two groups were divided as under the age of 35 and over the age of 35. Granulosa cells in the cumulus oocyte complex taken from these patients during oosit pick-up (OPU) procedure were used. Morphometric measurements of granulosa cells stained with“Papanicolaou”staining method were performed under light microscope. Results: The age of the patients was evaluated together with beta-HCG, FSH, LH, TSH, T3, T4 and Ca+2 values. The obtained data were analyzed statistically. When the measurements of the cytoplasm and nucleus areas of granulosa cells were compared with biochemical parameters such as beta-HCG, FSH, LH, TSH, T3, T4 and Ca+2 values, it has been observed that there is no significant difference between the groups of under the age of 35 and over the age of 35. At the end of further statistical analyzes, it was determined that there was a significant correlation between age and TSH, between the cytoplasm area of granulosa cells and serum T4 levels, between serum FSH levels and Ca+2 values, and also between serum T4 and Ca+2 values. Conclusion: According to our findings, it was concluded that in addition to FSH, LH, TSH, T3 and T4, Ca+ 2 could affect oocyte quality and fertility.