Dünya'da ve Türkiye'de entelektüel sermayenin ekonomik kalkınmaya etkilerinin incelenmesi
Analyzing the effects of intellectual capital on economic development in Turkey and in the world
  1. Tez No: 475262
  2. Yazar: AYŞENUR DİNÇEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM YÜZBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, İşletme, Economics, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel Sermaye, Ulusal Entelektüel Sermaye, Hizmet Sektörü, Ekonomik Kalkınma, Turizm, Yeni Ekonomi, Intellectual capital, National Intellectual Capital, Economic Development, Service Sector
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Entelektüel sermaye bilgi temelli yeni ekonominin en önemli kaynağı ve ayrılmaz bir unsuru olarak görülmektedir. Ülkelerin ekonomilerine ve kalkınmalarında sağladığı katkılar nedeniyle entelektüel sermaye oldukça ilgi çekici hale gelmiştir. Buna paralel olarak, entelektüel sermayenin ne tür katkılar sağladığı, nasıl ölçüldüğü ve yönetildiğine yönelik araştırmalarda dikkat çekici bir artış söz konusu olmaktadır. Ülkelerin yanı sıra işletmelerin giderek değişen ve önceki klasik yapısnın aksine farklı bir düzlemde ilerleyen dünya ekonomisine ayak uydurabilmek ve rekabet gücünü artırabilmek için entelektüel sermaye geliştirme çalışmalarına ağırlık vermektedirler. Bu yüzden geçmiş, gelecek ve şimdiki kaynakları bir bütün olarak en etkin ve etkili bir şekilde kullanmayı sağlayan entelektüel sermaye, iyi anlaşılması ve planlanması gereken bir kavramdır. Bu bağlamda çalışma, ülkemiz ve benzer ekonomik yapılara sahip çeşitli ülkelerin ulusal entelektüel sermaye değerlerini ve bu değerlerin karşılaştırılarak hizmet sektörü üzerindeki etkilerini incelemektedir. Dolayısıyla araştırma litaretüre dayalı betimsel karşılaştırma yöntemini benimsemiştir. Buna koşut olarak üç bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde entelektüel sermaye kavramı, unsurları ve entelektüel sermaye ölçüm modelleri, ikinci bölümde, hizmet kavramı ve hizmet sektörü incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise ulusal entelektüel sermaye karşılaştırmalarına ve değerlendirmelerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE IMPACTS OF INTELLECTUAL CAPITAL ON SERVICE SECTOR IN THE WORLD AND TURKEY Intellectual capital is the most significant source and an integral part of the knowledge-based new economy. As a result of economical and developmental contributions of intellectual capital, in every respect it has become a remarkable subject. Accordingly, there has been an outstanding increase on the studies carried out for finding out how to measure and manage intellectual capital. As well as countries, businesses also focus on the intellectual capital studies in order to keep up with the constantly changing global economy and to provide competitive advantage. Therefore intellectual capital is a concept that needs to be well understood and planned as the most substantial determinant for using the past, present and future sources in the most effective and efficient way as a whole. In this context, the study examines the intellectual capital values of different countries and our country and the effects of these values on service sector the comparison of these values. In the first part of this three-part study, the concept and elements of intellectual capital and the measurement of intellectual capital, in the second part, nature of services and service sector are examined in detail. The third and the last part of the study, the national intellectual capital values of various countries and comparisons of these values are given.