Kadın bedeni dönüşüm politikaları, self- panoptikon : Women's Health dergisi örneği
The politics of women's body transformation, self- panopticon : Example of Women's Health magazine
- Tez No: 475491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİME YÜCEL BOURSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Advertising, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Panoptik Bakış, İdeal Beden, Bilgi-İktidar Mekanizmaları, Akışkan Modernite, Toplumsal Cinsiyet, Normalleştirme, Disiplin, Öz Yönetim, Yönetimsellik
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma, mahkumları öz denetim ve disipline sevk eden bir hapishane modeli olan Panoptikon'u metafor olarak kullanarak, kadının 'in statu nascendi' yani ulaşılamaz ve hep başlangıç durumuna dönen bir beden idealini içselleştirmesine; sürekli devam eden, gönüllü ve bedenin her bir parçasına yönelik gözetimine sevk eden mekanizmaları gün ışığına çıkarmak üzerine kurulmuştur. Pazar destekli özgürlük söylemi içerisinde kendi bedenini dönüştürmeye muktedir kılınan kadın; aynı zamanda sınırları git gide muğlaklaşarak iç içe giren sağlık, incelik, güzellik ve gençlik durumuna ulaşma beklentisiyle belirli diyet ve egzersiz pratiklerine ve medya araçlarıyla dolaşıma sokulan verili seçeneklere tabii kılınmaktadır. Kuralsızlaşan piyasanın getirisi olan 'akışkan modernite' içerisinde artan risk ve belirsizlik algısı ve gittikçe çoğalan bilgi iktidar mekanizmalarının medya aracılığıyla yaydığı 'normal', 'ideal', 'hakikat' ve 'sağlık' tanımlamalarıyla kadının benliği kendi self panoptikonun çarpık güdümünde ve sürekli değişen hakikatlerin peşinde paramparça olmaktadır. Bu tanımlar aynı zamanda ahlaki bir söylem de yaymakta; bazı bedenleri dışlamakta ve damgalamaktadır. Çalışmanın örneklem bölümünde bir 'bilgi iktidar mekanizması' olarak işlev gören dergilerin yeniden ürettiği bu 'fitness ve sağlık söylemi'nin sağlığın toplumsal olarak cinsiyetlendirilmiş ince bir beden idealine indirgenmesine sebep olduğu tespit edilmiş ve yeni kadınlık ve erkeklik tanımlamaları yayan Women's Health ve Men's Health dergilerinin kapak fotoğrafları beden dili analizine tabii tutulmuştur. Ele alınan Women's Health dergisinin panoptik bakışı harekete geçiren içerikleri, Foucault'nun çalışmaları temel alınarak geliştirilen post yapısalcı söylem analizinde dört başlık altında incelenmiştir: İtiraf Söylemi, Tıbbileştirme Söylemi, Dönüşümün Zorunluluğu/Sorumluluğu Söylemi, Fit Görünen Sağlıklıdır Söylemi
Özet (Çeviri)
This study was conducted by using Panopticon (an ideal correctional facility model aiming to push inmates to self-control and discipline) as a metaphor to analyze the mechanisms leading women to interiorize -“in statu nascendi”- an unreachable and continuously renewing body ideal and the supervision they voluntarily expose themselves regarding each and every part of their body. Women who are enabled to transform their bodies within the market supported freedom discourse are also subordinated to certain dietary and exercise practices with the expectation of health, weight loss, beauty and rejuvenation; concepts who become more and more embedded with each other as their boundaries become abstract. Acting as a benefit of deregulation, liquid modernity increases risk and uncertainty and accumulates knowledge-power mechanisms. With the definitions of“normal”,“ideal”,“truth”and“health”that these mechanisms broadcast via media, women's identities are shattered due to their disoriented self-panopticons and the constantly varying truth. These definitions also act as ethic discourses, and as their result some bodies are labeled or cast out. In the samples section of the study, magazines who function as“power-knowledge mechanisms”are analyzed and the“health and fitness”discourse that they reproduce is stated as gendered in reducing health to a thin body ideal. The cover photographs of Women's Health and Men's Health magazines which broadcast new definitions of womanhood and manhood are subjected to a body language analysis. The contents of Women's Health magazine which activate a panoptic gaze is analyzed under 4 headlines by using a post structruralist discourse analysis method developed by taking Foucault's works as a base: Confession Discourse, Medicalization Discourse, Commitment/Responsibility of Transformation Discourse, and the“Looking Fit Is Healthy”Discourse Keywords : Panoptic Gaze, Ideal Body, Power- Knowledge Mechanism, Liquid Modernity, Gender, Normalization, Discipline, Self- Control, Governmentality