Minimal grup durumunda iç-grup yanlılığı ve adil dağıtım stratejilerinin normlar, bireysel farklılıklar ve kimlik motivasyonlarıyla ilişkisi
The relationship between ingroup favouritism/fair distribution strategies with norms, individual differences and identity motives in minimal group situation
- Tez No: 475766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP AKFIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Minimal Grup Durumu, Normlar, Sosyal Baskınlık Yönelimi, Özsaygı, Karşılıklılık, Değerler, Kimlik Güdüleri, Minimal Group Situation, Norms, Social Dominance Orientation, Self-esteem, Reciprocity, Values, Identity Motives
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Minimal grup durumu, katılımcıların rastgele olarak iki gruba atandığı ve her iki grubun anonim üyelerine kaynak dağıtımı gerçekleştirdikleri deneysel paradigmadır. Deneyler katılımcıların kendi gruplarını kayıran dağıtımlar yapma eğilimine sahip olduklarını göstermiştir. Sosyal Kimlik Kuramı bu olguyu gruplar arası karşılaştırmada avantaj sağlayarak olumlu sosyal kimlik edinme ve özsaygıyı artırma motivasyonuyla açıklamıştır. Bu hipotezle ilgili çelişkili veriler elde edilmiş, daha sonra farklı kuramcılar bu olguya çeşitli açıklamalar önermişlerdir. Bu araştırmada minimal grup durumunda içgrubu kayırmanın normlarla, değerlerle, sosyal baskınlık yönelimiyle, diğer katılımcıların stratejilerine dair beklentilerle ve kimlik güdüleriyle ilişkisi incelenmiştir. Bulgular, Sosyal Kimlik Kuramıyla tutarlı olarak içgrubu kayıran stratejilerin özsaygı ve yetkinliği pozitif yönde, adil dağıtım stratejisinin ise ayırt edicilik ve aidiyeti negatif yönde yordadığını göstermiştir. Eşitlik ve rekabet normlarının manipülasyonu ise herhangi bir anlamlı sonuç yaratmamıştır. Sosyal baskınlık yöneliminin yalnızca adil dağıtım ile negatif yönde bir ilişkisi gözlenmiştir. Katılımcıların içgrup ve dışgrup üyelerinin kullanacağı stratejilere dair beklentilerinin de tercih ettikleri stratejiyle ilişkili olduğu görülmüştür. Bulgular literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Minimal group situation is an experimental paradigm in which participants are randomly assigned to one of two groups and distribute resources to anonymous members of the groups. The experiments established that participants have a tendency to choose ingroup favouring distributing strategies. This phenomenon is explained in terms of increasing self-esteem by acquiring a positive social identity as a result of favourable intergroup comparison. Later studies provided mixed support to this hypothesis and alternative explanations were proposed by theorists with different approaches. In this study, the relation of ingroup favouritism in minimal group situation to norms, values, social dominance orientation, expectations of other participants' strategies and identity motives are examined. The results suggested that, in line with social identity theory, ingroup favouring strategies predicted self-esteem and competence positively, while fair distribution strategies negatively predicted belonging and distinctiveness. The manipulation of norms of equality and competitiveness delivered no significant difference. Social dominance orientation showed only a negative correlation with fair distribution strategies. The participants' expectations of other igroup and outgroup members' strategies were in line with their own strategies. Results are discussed in the context of concerning literature.