Sosyal güvenlik hakkının kötüye kullanılması ve denetimi
Abuse of social security right and audit
  1. Tez No: 475778
  2. Yazar: BURAK ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik, hakkın kötüye kullanımı, sahte sigortalılık, boşandıktan sonra birlikte yaşama, social security, abuse of the right, false insurance, living together after being divorced
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
En temel insan hakkı niteliği gereği uluslararası ve ulusal yasal düzenlemeler ile güvence altına alınmış olan sosyal güvenlik hakkı, haksız menfaat elde etmek uğruna kötü niyetli kişi veya kesimler tarafından çeşitli yöntemler kullanılarak kötüye kullanılmaktadır. Sosyal güvenlik hakkı, bireye ve dolayısıyla topluma birçok yaşamsal olanaklar sunmakta, söz konusu hizmetler yerine getirilirken devletler tarafından ciddi finansal kaynaklar transfer edilmektedir. Tüm toplumsal kesimleri ilgilendiren maddi kazanım ve beklentilerin büyüklüğü ve yaygınlığı, geçmişten günümüze gelen yasal ve idari düzenlemelerdeki dönemsel ve statüsel ayırımlar, söz konusu kazanımları kötü amaçlarına alet etmek isteyenlere fırsat vermiştir. Bununla birlikte yoksulluk, işsizlik, ekonomik krizler gibi yapısal sorunlar, adaletsiz gelir dağılımı ile birleşince söz konusu haklardan yersiz yere faydalanma hallerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ancak sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı grupta yer almasına karşın haklarını kanunlara uyarak talep eden ve kullanan geniş halk kitleleri de bulunmaktadır. Sosyal güvenliğin sağlanmasında sürdürülebilir yapının korunması gerekliliği ve sosyal adalet, hakkını kötüye kullanmayan yurttaşların hakkının devlet tarafından korunmasını zorunlu kılmaktadır. Sigortasız çalıştırma veya bilinçli bir biçimde sigortasız çalışma; sahte sigortalı olma veya sahte sigortalı gösterme; boşandıktan sonra birlikte yaşama gibi haksız maddi menfaat sağlamaya dönük birçok sosyal güvenlik suiistimali yapılmaktadır. Denetim, kesin çözüm olmamakla birlikte idari anlamda başvurulabilecek en caydırıcı yoldur. Ancak denetim istisnai olup, sosyal güvenlik hakkını kötüye kullanmanın altında yatan yapısal sorunlar göz ardı edilmemelidir. Bunun yanında sosyal güvenlik sistemimiz, bireyleri sistemi suiistimal etmeye iten geçmişten günümüze gelmiş yasal ve idari adaletsizliklerden arındırılmalıdır. Sosyal güvenlik hakkının kötüye kullanılmasının bedelini sadece suistimali yapanın değil, tüm toplumun ve gelecek nesillerin ödediğinin iyi anlaşılması ve anlatılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The right to social security, which is guaranteed by international and national legal regulations in accordance with the most basic human right, is abused by malicious persons or groups in order to gain unfair advantage by using various methods. The right to social security offers many vital opportunities for the individual and therefore society, while serious financial resources are being transferred by governments when the services in question are fulfilled. The size and prevalence of material gains and expectations of interest to all social segments has allowed the periodic and statistical divisions in the legal and administrative regimes that have come to date from the past to allow those gains to be instrumental in their evil intentions. However, structural problems such as poverty, unemployment, and economic crises, combined with unfair income distribution, have led to the unfavorable exploitation of such rights. Although they are socially and economically disadvantaged, there are also large masses of people who demand and use their rights in accordance with the laws. The need to protect the sustainable development of social security and social justice require that the right of citizens who do not abuse their rights is protected by the state. Operation without insurance or consciously without insurance; Being falsely insured or showing false insurance; Many abuses of social security are being carried out that are aimed at providing unfair material benefits such as living together after being divorced. Supervision is not the definitive solution but the most deterrent way to be resorted to in an administrative sense. However, supervision is exceptional and the structural problems underlying the abuse of the right to social security should not be overlooked. In addition, our social security system should be free from the day-to-day legal and administrative injustices that have forced the individuals to abuse the system. The abuse of the right to social security should be understood and explained not only to the abuser but also to the whole society and future generations.