Türk sosyal güvenlik sistemi içinde bireysel emeklilik sisteminin konumu ve işlevi
The place and function of individual retirement system in Turkish social insurance system
  1. Tez No: 475828
  2. Yazar: MUSTAFA ÇIRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Insurance, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Özel Emeklilik, Bireysel Emeklilik Sistemi, Social Insurance, Private Pension, Individual Retirement System
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
İnsanların daha güvenli bir yaşam sürebilmeleri için kurulan sosyal güvenlik sistemleri zaman zaman sorunları beraberinde getirmekte hemen hemen tüm ülkelerde sosyal güvenlik sistemleri finansal sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunların çözümü amacıyla, emeklilik ödemeleri azaltılmakta, emeklilik yaşı uzatılmakta ve prim oranları artırılmaktadır. Emeklilik insanların yaşamlarında hiç şüphesiz çok önemli bir yer tutmaktadır. Güvenli bir emeklilik, çalışma hayatı boyunca, düzenli olarak, gelecek için tasarrufta bulunmayı gerektirmektedir. Sosyal güvenlik sistemleri, zorunluluk esasına dayalı modelleriyle, insanlara yatırım bilinci ve emeklilik hizmeti verirken, toplumumuzda yasal temelleri 2001 yılında atılan özel emeklilik sistemleri, gönüllülük esasına dayalı modelleriyle, insanların geleceklerini garanti altına almayı hedeflemektedir. Bireysel emeklilik sistemi, sosyal güvenlik sistemine bir alternatif olarak değil, bu sistemin tamamlayıcısı olarak tasarlanmıştır. BES ile sosyal güvenlik sistemine ek olarak kişilerin gönüllü olarak katılabilecekleri ve emekliliklerinde ek bir gelir sağlayabilecekleri bir sistem oluşturulmuştur. Bu çalışmanın amacı bireysel emeklilik sisteminin yararlı ve eksik yönlerinin tespit edilerek, bu sistemin toplumun sosyal ve ekonomik yapıya sağlayacağı katkıların ortaya çıkmasını yardımcı olmaktır. Bugün gelişmiş olan ülkelerde bu sistem, öncelikli olarak tasarruf düzeyinin yükseltilmesine, düşük maliyetli borçlanma kaynaklarının oluşmasından, yatırımların ve dolayısıyla ekonomik büyüme ve kalkınmanın artırılmasına kadar birçok amaca hizmet etmektedir. Türkiye'de gelir dağılımındaki adaletsizlik, düşük gelirlilerin vergi teşviklerinden yeterince faydalanamaması, sistemin yeniden yapılandırılarak devletin sorumluluk üstlenmesi ihtiyacını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The social insurance systems which have been established in order to provide better lives for people sometimes bring some problems together with them, those systems face with financial problems in almost all countries. In order to solve those problems, the pension payments are decreased, the age of retirement is increased and the social insurance contribution rates are raised. Naturally, retirement has a significant importance in people's lives. The confortable retirement requires continuously saving during working life for future. While social insurance systems give people the investment consciousness and retirement service through their compulsory models, the individual retirement systems which were founded in year 2001 in terms of legislations are aiming to guarantee the people's future through their voluntariness-based models. Individual retirement system (IRS) was designed as a supplementary of social insurance system, not as an alternative to it. With IRS, an additional system where people can participate voluntarily and obtain additional income in their retirements was established. The aim of this study is to determine the deficiencies and superiorities of individual retirement system and to help revealing its contributions social and economic structure of society. In developed countries, this system contributes on raising the level of saving, providing the low-cost borrowing sources, and improving the economic growth and development. The unfair income distribution in Turkey and the deficiency of low-income groups' opportunity in making profit from tax incentives led the government to take responsibility.