Esrâr-nâme-i Âşıkân
Esrâr-nâme-i Âşıkân
- Tez No: 475858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mesnevi, Lokman, Esrâr-nâme-i Âşıkân, Mesnevi, Lokman, Esrâr-nâme-i Âşıkân
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 529
Özet
“Esrâr-nâme-i Âşıkân”adlı eser üzerine hazırlanmış bu doktora tezi Giriş ile birlikte toplam üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü“Mesnevî”nazım şekli ve 16. yüzyıla kadar gelişimi ile ilgili bilgi ihtiva etmektedir. Birinci bölümde Lokman ismini taşıyan iki müellif ve eserleri hakkında bilgi ile birlikte; eserin bu iki müelliften hangisine ait olabileceğinin tespiti üzerinde durulmuştur. İkinci bölüm eserin tanıtımı üzerinedir. Bu bölümde, eserin tanıtımı yapılmış, muhteva, şekil, dil, üslup özellikleri açısından değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ulaşılabilen tek nüshanın tavsifi yapılmış, transkripsiyon alfabesi kullanılarak çeviriyazılı metni verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This text is composed of three parts together with the introduction of the thesis entitled“Esrâr-nâme-i Âşıkân”. The introductory section contains information on the development of the“Masnavi”poetry end the 16th century. In the first chapter, together with the information about the two authors bearing the name of the Lokman; it is emphasized that the work may belong to either of this two authors. The second part is about the introduction of the work. In this section, the introduction, content, form, language and stylistic features of the work are evaluated. In the third chapter, a single copy which is available is given and transcribed text is given using the transcription alphabet.