Stajyer diş hekimlerinin iletişim becerilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of communication skills of intern dentist
- Tez No: 475862
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İletişim Bilimleri, İşletme, Health Care Management, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim becerileri, Hasta-hekim ilişkisi, Diş hekimliği, Communication skills, Patient-physician relationship, Dentistry
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Sağlık hizmetlerinin sunumunda, hasta ile hizmeti sunan personel doğrudan iletişime girmektedir. Bu hizmetlerin etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi için sağlık personeli ve hasta arasındaki bu iletişimin doğru olması oldukça önemlidir. Diş hekimliği fakültelerinde 3, 4, ve 5. sınıf öğrencileri stajyer diş hekimi olarak hastalara sağlık hizmeti vermektedir. İletişim, diş hekiminin mesleki uygulamaya başladığında hastalarıyla olan ilişkisinde belirleyici unsurlardan birisidir. Bu araştırmanın amacı, stajyer diş hekimlerinin iletişim becerilerini değerlendirmektir. Araştırmanın evrenini Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde eğitim gören stajyer diş hekimleri ve tedavi ettikleri hastalar oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak literatür taraması sonucunda likert tipi 45 sorudan oluşan İletişim Becerileri Envanteri kullanılmıştır. Araştırmada, stajyer diş hekimlerinin iletişim becerileri bilişsel, davranışsal ve duygusal boyutta ortalamanın üzerinde puan aldığı gözlemlenmiştir. Kadın stajyer diş hekimlerinin davranışsal boyutta iletişim becerilerinin erkeklerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Stajyer diş hekimlerinde iletişim becerilerinin bilişsel boyutta, hasta bakmaya yeni başlayan 3. sınıf öğrencilerinde giderek arttığı ve duygusal boyutta sınıf ilerledikçe azaldığı görülmüştür. Orta gelir durumuna sahip hastaların değerlendirmesinde, stajyer diş hekimlerinin iletişim becerilerini duygusal boyutta daha yüksek bulduğu, gelir durumu yüksek hastaların ise daha düşük bulduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
At the health services, the patient and the medical personnel are in direct communication. In order for these services to be carried out efficiently, it is so important that this communication between health personnel and patients is correct. At the faculty of dentistry, 3, 4, and 5 grade students provide hospital health services as intern dentist. When the dentist starts professional practice, communication is one of the determining factors in relation to patients. The aim of this study is to evaluate the communication skills of intern dentists. The study's universe constitutes intern dentist who are trained at the Faculty of Dentistry of Süleyman Demirel University and the patients they treat. As a result of literature survey, Communication Skill Inventory consisting of likert type 45 questions was used as a data collection tool in the research. In the study, it was observed that the intern dentists got more points than the average of communication skills in the cognitive, behavioral and emotional dimensions. It has been found that female intern dentists have higher communication skills in behavioral dimension than men. It was observed that communication skills in intern dentist increased gradually in the cognitive dimension of the 3rd grade students who started to take care of the patients and decreased as the class progressed in the emotional dimension. In the assessment of middle income patients, it was found that the communication skills of the intern dentists found higher in the emotional dimension, on the other and it was found that the communication skills of the intern dentists found lower ın the assesment of higher income patients.