Karayolu şehirlerarası yolcu taşımacılığında firma seçimini etkileyen fiyat dışı faktörleri belirlemeye yönelik bir araştırma: Antalya ili uygulaması
A study on determining out-of-price factors affecting company choice in highway intercity passenger transport: Antalya province application
- Tez No: 475881
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR GÖVDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Firma, Fiyat Dışı Faktörler, Karayolu, Taşımacılık, Yolcu, Firm, Non-Price Factors. Passenger, Road, Transportation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma çalışmasındaki temel amaç, karayolu şehirlerarası yolcu taşımacılığında firma seçimini etkileyen fiyat dışı faktörleri belirlemeye yönelik bir kantitatif uygulama yapılmasıdır. Burada, spesifik olarak Antalya İli Otogar'ı ele alınmış ve tüketicilerin/yolcuların firma seçimlerine yönelik olan kriterleri ve firmalara yönelik olan tutumları ölçümlenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modeli, korelasyon türü ve karşılaştırma türü yöntemlerini içermektedir. Bu araştırmada kullanılan karşılaştırma türü, en az iki değişkeni içeren, bağımsız değişkene göre gruplar oluşturulduğu ve bu gruplar arasında bir farklılaşma olup olmadığının değerlendirildiği bir yöntemdir. Araştırmada 16 maddelik bir anket üretimi sağlanmış ve katılımcıların otobüs firma seçim davranışları bu anket üzerinden ölçümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda literatürle karşılaşıldığında fiyat dışı faktörlerden seyahat süresi, mola süresi, seyahatin konforu, hizmet ve ikram kalitesinin yolcuların firma seçimlerinde etkin rol oynadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research study is to quantitatively determine the non-price factors affecting the choice of the firm for highway intercity passenger transport. In this context, Antalya Ilı Bus Terminal was handled and criteria of the consumers / passengers for the company selection and attitudes towards the firm were measured and evaluated. The research includes relational search model, correlation type and comparison type methods. The type of comparison used in this study is a method in which groups of at least two variables are constructed according to independent variables and whether there is a differentiation between these groups. A 16-item questionnaire was produced in the survey and the participant's bus company selection behaviors were measured on this questionnaire. As a result of the research, it was found out that factors such as travel time, break time, travel comfort, service and catering quality play an important role in the selection of firms by the passengers.