Türk vergi sistemi'nde vergi kayıp ve kaçaklarını önleyici düzenlemeler: (213 Sayılı Vergi Usul Kanunu özelinden bir değerlendirme)
The preventive arrangements for loss and leakage in Turkish tax system: (An assesment of the special Tax Procedure Law Numbered 213)
- Tez No: 475892
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ARMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Maliye, Law, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Türk Vergi Sistemi, Vergi Suç ve Cezaları, Vergi Kayıp ve Kaçakları, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, Tax, Turkish Tax System, Tax Offenses And Penalties, Tax Losses and Evasion, Tax Procedure Law No.213
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Doğası gereği, toplu halde yaşamaya mecbur olan bireyler devletin varlığını zorunlu kılar. Devletin, tıpkı bir insan gibi sorumluluk ve ihtiyaçlarını sağlaması mali kaynaklarını elde etmesine bağlıdır. Bu durumun sonucunda ise, en fazla gelir unsuru olan vergilerin önemi ortaya çıkmaktadır. Böyle hayati bir önem taşıyan finansmanın, tarhından tahsiline kadar olan aşamalar, belli bir sürece dayanmakta ve bu süreçte, devlet gelirini maksimize etmeye çalışırken, mükellefler ise ödeyecekleri vergiyi minimize etmeye çalışmaktadır. Bu ikili çekişme arasında, vergi kayıp ve kaçaklarının gerçekleşmemesi olanaksızdır. Bu durumda devlet bireylerin kanuna aykırı hareketlerine göre bir ceza yaptırımı öngörmektedir. Öngörülen bu yaptırımlar ise, bireylerin davranış şekillerine göre değişikliğe uğramaktadır. Çalışmanın amacını, genel itibariyle Türk Vergi Sistemi'nde vergi cezalarına ilişkin olarak; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu baz alınarak, vergi kanunlarında kayıp yaratıcı unsurların, boşlukların ve eksikliklerin yapılan yasal düzenlemelerle ne derecede giderildiğinin ve söz konusu değişikliklerin, veriler ışığında kayıp ve kaçakları etkilemede ne derecede başarılı olduğunun anlaşılması oluşturmaktadır. Türkiye'de vergi kayıp ve kaçaklarının giderek büyük boyutlara ulaşması, birçok problemi beraberinde getirmesi yönü, vergi suçlarına karşı yaptırımların, ne derece etkili ve hangi durumlarda caydırıcı olduğu konusu, tartışmalı bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Değişen ekonomik şartlar ve ihtiyaçlar çerçevesinde Türk Vergi Sistemi'nde vergi suç ve cezalarına ilişkin yapılan yasal düzenlemelerin, vergi kayıp ve kaçaklarını azaltabilmesi, kanuni yaptırımların var olmasının yanı sıra, otokontrol mekanizması olan denetimle tespit edilemeyip, uygulanmamasından kaynaklandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
By Nature, The Individuals whom are oriented to live in community pin down the existence of the a state. A State, just like a humanbeing, In order to meet its need and responsibility is bound to get its financial resourches. As a result of this case, the importance of tax which is the most income fact comes forward. Such a vital financing, from İmposition the collection duration,is formed in a certain process and in this process they try to minimize the amount of tax payers while maximizing the public reveue,It is impossible that the tax loss and evasion will not ocur in duel. So in this case the state predicts a criminal sanctions for individuals illegal movements . So the prescribed sanctions are getting change gradually according to the form of individuals behaviours . The Aim of this research ,generally,is to compose the causes of losses in tax crimes associated with tax laws in Turkish Tax System, Tax Procedure Law No.213 on the basis of, its loopholes,deficiencies and how they are made amended in legal regulations and to get the point of the success level of these modifications upon tax law and evasion. That The volume of tax loss and evasion is getting larger and larger and as a result of bringing many problems in parallel and the issue of in which ways its detterent and affective for the sanctions against tax crimes comes out as questionable case in the agenda. With the frame work of changing economical conditions and needs, the regulations for tax crimes and penalties in Turkish Tax System to reduce the tax loss evasion is not as a result of the current sanctions but the current auto control system not being detected and applied through audit.