İki amaçlı p-adü merkez ve adü kapsama problemleri
Bi-objective p-hub center and hub covering problems
  1. Tez No: 476130
  2. Yazar: ENVER ENGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ADÜ yerleşim problemi, p-ADÜ merkez problemi, ADÜ maksimum küme kapsama problemi, Hub location problems, p-Hub center problem, maximum hub set covering problem
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
İKİ AMAÇLI P-ADÜ MERKEZ VE ADÜ KAPSAMA PROBLEMLERİ Enver ENGÜR Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2017 Danışman: Doç. Dr. Banu SOYLU ÖZET Son yıllarda telekominikasyon, havacılık ve lojistik şebekelerinde Ana Dağıtım Üslerinin (ADÜlerin) önemi çok artmıştır. ADÜ olarak adlandırılan bu merkezi düğümler şebekede toplama ve dağıtma görevini yaparlar. ADÜ şebekelerinde başlangıç-varış noktası arasında gerçekleşen akışlar ADÜ'ler sayesinde daha az sayıda bağlantı hattı kullanılarak gerçekleştirilir. Ayrıca ADÜ - ADÜ arasında gerçekleşen akışlarda ölçek ekonemisinden yararlanılarak daha düşük maliyetlerle akış gerçekleştirilir. Bu çalışmada p-ADÜ merkez ve ADÜ maksimum küme kapsama problemleri ele alınmıştır. Bu problemlerde ADÜ'lerde ki yoğunluk dolayısıyla meydana gelebilecek hatalar, şebekenin güvenilirliğini etkileyen önemli bir faktördür. ADÜ şebekelerinde güvenilirlik; Başlangıç varış çifti arasındaki taşımacılığın herhangi bir kesinti veya kayıp olmadan başarılı bir şekilde gerçekleştirilme olasılığıdır. Dolayısıyla p-ADÜ merkez ve ADÜ maksimum küme kapsama problemleri, güvenilirlik amaç fonksiyonu da düşünülerek iki amaçlı optimizasyon problemi olarak modellenmiştir. Önerilen bu problemler için tam sonuç veren algoritmalar kullanılarak Pareto sınırlar elde edilmiştir. Literatürde mevcut olan CAB ve AP veri setleri üzerinde deneyler yapılmış ve sonuçlar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
BI-OBJECTIVE P-HUB CENTER AND HUB COVERING PROBLEMS Enver ENGÜR Erciyes University, Graduate School of Natural AndAppliedSciences M.Sc. Thesis, July 2017 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Banu SOYLU ABSTRACT Recently, the importance of hubs in telecommunication, air transportation and logistics Networks has been considerably increasing. This central node, which undertakes the task of collection and distribution on the network, is called“hub”. Flows between the origin-destination point in the hub network are carried out using a smaller number of connection lines on account of the hubs. In addition, the flows between hub to hub are also flowed at a lower cost by taking advantage of the economies of scale. In this study, the p-Hub center problem and the maximum hub set covering problem are considered. In these problems, failures that may occur due to the density of hubs are an important factor affecting the reliability of the network. Reliability in hub networks; It is likely that the trasport between the origin-destination point will be succesful without any interruption or lost. Therefore, the p-Hub center problem and the hub set covering problem are formulated as biobjective considered as bi-objective optimization problems considering reliability objective function as well. Pareto frontiers of these problems are obtained by using exact result algorithms. Experiments are performed on the CAB and AP data sets available in the literature and the results are analyzed.