Network protocols and performance analysis of mpls (multiprotocol label switching) with traffic engineering
Ağ protokolleri ve mpls (çok protokollü etıket anahtarlaması) ile trafik mühendisliği performans analizi
- Tez No: 476144
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DANACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel IP, MPLS, MPLS-TE, QoS, Bekleme Süresi, Paket Kaybı, Sıkışıklık, Traditional IP, MPLS, MPLS-TE, QoS, Latency, Packet Loss, congestion
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
AĞ PROTOKOLLERİ ve MPLS (ÇOK PROTOKOLLÜ ETIKET ANAHTARLAMASI) İLE TRAFİK MÜHENDİSLİĞİ PERFORMANS ANALİZİ MUSTAFA MAHMOOD HAMZA Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2017 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. MUSTAFA DANACI KISA ÖZET Trafik Mühendisliği (TM), ağ performansının veri paketlerinin ağ üzerinden aktarıldığında oluşabilecek ağ sıkışıklığını azaltarak ağ mühendisliğini optimize etmeye çalışır.Çok Protokollü Etiket Anahtarlaması (MPLS) veri paketlerinin iletilmesi için yöneticilere rotayı belirleme olanağı veren ve IP ağlarında Trafik Mühendisliği Yönetimi'ni sağlayan modern bir teknolojidir. Paket kaybı ve bekleme süresi gibi Hizmet Kalitesi (QoS) metrikleri, veri paketlerinin uzun mesafeler üzerinden iletilmesi gerekliliğinden beri ilgi alanları olmuşlardır. Trafik Mühendisliği bir çok internet uygulaması için Hizmet Kalitesi sağlamaktadır. Bu tez; geleneksel IP, Çok Protokollü Etiket Anahtarlaması (MPLS) ve Çok Protokollü Etiket Anahtarlaması- Trafik Mühendisliği (MPLS-TE) ağları arasındaki elverişli bir karşılaştırma sunmaktadır. Bu tezde, simülasyon hedefi için ağ tasarlamak ve üzerinde uygulamak amacıyla Grafik Ağ Simülatörü (GNS3) kullanılmıştır. Simülasyon sonuçlarına göre; Çok Protokollü Etiket Anahtarlaması- Trafik Mühendisliği (MPLS-TE), geleneksel IP ve MPLS'ye kıyasla daha iyi performans göstermiştir.
Özet (Çeviri)
NETWORK PROTOCOLS AND PERFORMANCE ANALYSIS OF MPLS (MULTIPROTOCOL LABEL SWITCHING) WITH TRAFFIC ENGINEERING MUSTAFA MAHMOOD HAMZA Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.SC. Thesis, June 2017 Supervisor: Asst. Prof. Dr. MUSTAFA DANACI ABSTRACT Traffic Engineering (TE) is the feature of network engineering of optimizing network performance by detracting the network congestion that may occurs when data packets being transmitted through the network. Multiprotocol label switching (MPLS) is a modern technology for data packet forwarding, which enables administrators to define routes and ensures the Traffic Engineering Management in IP networks. Quality of service (QoS) metrics such as packet loss and latency are issues of interest since data packets have to be forwarded to the destination over long distances. Traffic engineering (TE) provides Quality of service QoS for various internet application. This thesis gives the practical comparison the performance between traditional IP, Multiprotocol label switching (MPLS), and multiprotocol label switching–Traffic Engineering (MPLS-TE) networks. In this thesis, Graphic Network Simulator (GNS3) has been used for simulation objective to design and implement the networks. According to simulation results, multiprotocol label switching–Traffic Engineering (MPLS-TE) showed better performance as compared to traditional IP and MPLS.