Bölgemizde gebe kadınlarda parvovirus b19 infeksiyonu ve fetusa etkisi
Parvovirus b19 infection among pregnant women in our region and its effect on fetus
  1. Tez No: 476387
  2. Yazar: EBRU KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜGEN YARKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Parvovirus B19, Gebelik, Hidrops fetalis, Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR), B19 IgM antikoru, B19 IgG antikoru, Parvovirus B19, Pregnancy, Hydrops fetalis, Polymerase chain reaction (PCR), B19 IgM antibody, B19 IgG antibody
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Bölgemizde Gebe Kadınlarda Parvovirus B19 İnfeksiyonu ve Fetusa Etkisi Bu çalışma bölgemizde gebe kadınlarda parvovirus B19 infeksiyonunu araştırmak ve nonimmun hidrops fetalis(NIHF), spontan abortus ve intrauterin fetal ölüm(İUFÖ) vakalarında B19 infeksiyon insidansını tespit etmek için yapılmıştır. B19 infeksiyonunun tanısında B19 DNA tespiti için B19 spesifik nested PCR ve B19 spesifik IgM ve IgG antikorları için ELISA testi kullanıldı. NIHF (n=33) vakalarına ve spontan abortus (n=19) vakalarına ait parafine gömülü fetal ve plasental doku örnekleri ile kontrol olarak gebeliği zamanında sonlanan 40 normal gebe kadının plasental doku örneklerinde B19 DNA nested PCR testi ile analiz edildi. NIHF vakalarının 14'de(%42.4) ve spontan abortus vakalarının 6'da(%31.5) B19 DNA varlığı tespit edildi, oysa kontrol plasental dokularının hiçbirinde tespit edilmedi. Çalışmanın diğer serisinde NIHF (n=9), spontan abortus (n=27), İUFÖ (n=5) ve kontrol grubu olarak 47 sağlıklı gebe kadının serum örnekleri PCR ve ELISA ile test edildi. NIHF vakalarının 4'de(%44), spontan abortus vakalarının 9'unda(%33) ve İUFÖ vakalarının 1'inde(%20) hem PCR hem de ELISA testi ile B19 infeksiyon tanısı kondu. Ayrıca, kontrol grubunda B19 IgG prevalansı %51 bulundu ve bu örneklerden 4'de IgM tek başına veya IgM ve IgG antikorlarının birlikte olması, %8.3'lük bir oranla geçirilmekte olan B19 infeksiyonunu gösterdi ki, bu bölgemizde çalışma sırasında epidemik bir periyodu yansıtabilir. Sonuç olarak, bulgularımız B19 ile ilişkili NIHF insidansının oldukça yüksek olduğunu gösterdiğinden hidrops fetalis görülen gebe kadınlarda B19 infeksiyonunun erken tanısında nested PCR ve ELISA testlerinin birlikte kullanılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Parvovirus B19 Infection Among Pregnant Women In Our Region And Its Effect On Fetus This study was performed to investigate parvovirus B19 infection among pregnant women in our region and to detect the incidence of B19 infection in cases of nonimmune hydrops fetalis(NIHF), spontaneous abortion and intrauterine fetal death(IUFD). For the diagnosis of B19 infection, nested PCR was used to determine B19 DNA and ELISA for B19 specific IgM and IgG antibodies. Paraffin embedded fetal and placental tissue samples from NIHF(n=33) cases and spontaneous abortion(n=19) cases and as controls placental tissues from 40 normal pregnant women at term were analyzed for B19 DNA by nested PCR. The presence of B19 DNA was detected in 14(42.4%) of NIHF cases and 6(31.5%) of spontaneous abortion cases, while in none of the placental tissues from the control group. In other series of the study, serum samples of pregnant women with NIHF (n=9), spontaneous abortion (n=27), IUFD (n=5) and as control serum samples of 47 healthy pregnant women were tested by PCR and ELISA. B19 infection was diagnosed by both PCR and ELISA tests in 4(44%) of cases with NIHF and in 9(33%) of cases with spontaneous abortion and in 1(20%) of cases with IUFD. In addition, B19 IgG prevalence was found to be 51% in control group(n=47) and 4 samples of control group had IgM only or both IgM and IgG antibodies indicating recent B19 infection with a rate of 8.3%, which may reflect an epidemic period during the study in our region. In conclusion, as our findings show that the incidence of B19 associated NIHF is relatively high, for the early diagnosis of B19 infection in pregnant women with hydrops fetalis nested PCR and ELISA tests should be used together.