Algılanan örgütsel desteğin, örgütsel bağlılığa etkisinde kişilik özelliklerinin rolü: Otel işletmelerinde bir araştırma
The role of personal cracteristics in perceived organizational support's, effect to the organizationalcommi̇tment: A study in hotel businesses
  1. Tez No: 476406
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BOZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, Örgütsel Bağlılık, Algılanan Örgütsel Destek, 4 ve 5 Yıldızlı Otel İşletmeleri, Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM), İstanbul, Personality Characteristics, Organizational Commitment, Perceived Organizational Support, 4- and 5-Star Hotel Businesses, Structural Equation Modeling, Istanbul
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmanın amacı; algılanan örgütsel destek ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide kişilik özelliklerinin rolünün ortaya çıkarılmasıdır. Bu amaca yönelik olarak geçmiş çalışmalarla ilgili alan yazın taraması yapılmış ve kavramsal bir araştırma modeli oluşturulmuştur. Bu araştırmada frekans analizi, bağımsız örneklemler için T-testi, Anova testi, korelasyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizi, doğrulayıcı faktör analizi, yol analizi, yapısal eşitlik modellemesi ve güvenirlilik analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre; otel işletmesi çalışanları genellikle“Dışadönüklük”,“Uyumluluk”,“Gelişime Açıklık”ve“Sorumluluk”kişilik özelliğine sahip bireylerden oluşmaktadır. Otel işletmelerinde örgütsel destek algısı yüksektir. Örgütsel destek algısı arttıkça çalışanların“Duygusal”ve“Devam”bağlılıkları artmaktadır. Otel işletmesi çalışanlarının“Duygusal”bağlılık düzeyleri yüksektir. Kişilik özelliklerinin algılanan örgütsel destek üzerinde örgütsel bağlığa etkisine yönelik sonuçlara göre;“Dışadönüklük”kişilik özelliği algılanan örgütsel destek üzerinden“duygusal”bağlılık üzerinde dolaylı etkiye sahip iken“Normatif”ve“Devam”bağlılığı üzerinde etkiye sahip değildir.“Sorumluluk”,“Uyumluluk”,“Gelişime Açıklık”,“Negatif Değerlilik”kişilik özellikleri algılanan örgütsel destek üzerinden“Duygusal”,“Normatif”ve“Devam”bağlılıkları üzerinde dolaylı etkiye sahip bulunmuştur.“Duygusal Tutarsızlık”kişilik özelliği algılanan örgütsel destek üzerinden“Duygusal”ve“Devam”bağlılığı üzerinde dolaylı etkiye sahip iken“Normatif”bağlılık üzerinde dolaylı etkiye sahip bulunmamıştır. Özetle tüm kişilik boyutları algılanan örgütsel destek üzerinden“Duygusal”bağlılık üzerinde dolaylı etkiye sahip bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the role of personality characteristics in the relationship between organizational support and organizational commitment. For this purpose a review of written literature about previous researches has been conducted and a conceptual research model has been composed. In this research employs frequency analysis, T-Test for independent samples, Anova test, correlation test, multiple linear regression analysis, confirmatory factor analysis, path analysis, structural equation modeling and reliability analysis. Based on the findings of the research, hotel employees usually consist of personal charecteristics of“Extroversion”,“Agreeableness”,“Openness to Experience”,“Conscientiousness”. The perception of organizational support is high in hotel industry. As the perception of organizational support increases, their“Affective”, and“Continuance”commitment incereses as well. Hotel industry employees have high“Affective”commitment. According to the results of influence personality characteristics on organizational commitment through perceived organizational support, personal characteristics of“Extroversion”has indirect influence on“Affective”commitment through perceived organizational support. On the other hand, personal characteristics of“Extroversion”has not influence on“Normative”and“Continuance”commitment through perceived organizational support. It has been found that, personal characteristics of“Conscientiousness”,“Agreeableness”,“Openness to Experience”,“Negative Valance”have indirect influence on“Affective”,“Normative”and“Continuance”commitment through perceived organizational support. It has been found that, Personal characteristics of“Neuroticism”has indirect influence on“Affective”and“Continuance”commitment through perceived organizational support. While, personal characteristics of“Neuroticism”has no indirect influence on“Normative”commitment through perceived organizational support.It has been found that, all personal characteristics have indirect influence on“Affective”commitment through perceived organizational support.