Türk kamu personel sisteminde esnek çalışma biçimlerinin uygulanabilirliği
Applicability regarding types of flexible working in the Turkish public personnel system
- Tez No: 476446
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu Personel Sistemi, Esnek Çalışma, İş güvencesi, Devlet Memurları Kanunu, Public Personnel System, Flexible Working, Job Security, Civil Servants Law
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Kamu yönetiminde yaşanan değişim ve dönüşümler, onun bir alt dalı olan kamu personel sistemini de etkilemektedir. Bu değişim ve dönüşümün kamu personel sisteminde kendini gösterdiği alanlardan birisi de esnek çalışmadır. Esnek çalışma temelde, 1980'lerden sonra Post-fordizm olarak adlandırılan esnek üretimin çalışma hayatına yansımasıdır. İlk olarak özel sektörde uygulanan hem çalışan, hem de işveren açısından çeşitli avantajlar sağlayan esnek çalışma modelleri, zamanla kamu personelinin çalışma şekilleri üzerinde de tartışılmaya başlanmıştır. Sendikaların yoğun eleştirisine rağmen, kamu personel sisteminde esnek çalışma biçimlerinin uygulanmasına yönelik devlet tarafından çeşitli adımlar atılmaktadır. Eleştiriler genellikle esnek çalışmanın iş güvencesini ortadan kaldıracağı noktasına odaklanmaktadır. Bu çalışmada, esnek çalışma ve kamu personel sistemi hakkında temel bilgiler vererek, kalkınma planları ile hükümet programları çerçevesinde genel bir değerlendirme yapılmıştır. Yapılan değerlendirme neticesinde kamu personel sistemindeki değişimin gerekleri ve personel sistemindeki dönüşüm ortaya konulmuştur. Değişimin gerçekleşmesi için kurtarıcı olarak düşünülen yeni kamu personel rejimi, esnek çalışma üzerinde şekillenecektir. Bu çerçevede 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan hizmet sınıflarında esnek çalışma biçimlerinin uygulanabilirliği analiz edilmiştir. Ayrıca genel değerlendirme yapılarak esnek çalışmanın kamu personel sisteminde gerekleri, faydaları ve sakıncaları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The change and development of experienced public administration has fundamentally influenced on public personnel system. One of this change and transformation in that manner is somehow the subject of flexible working, which is essentially a reflection of the flexible production, so called Post-Fordism, after the 1980s into working life. Initially, flexible working models, which were assumed to have various advantages in terms of both employees and employers applied in the private sector, have initiation another discussion about the way of working of public personnel as well. Despite the intense criticism of the unions, the state is taking various steps to implement flexible forms of works in the public personnel system. Critics generally focus on the point of which flexible work will undermine job security. In this study, straightforward information about flexible work and public personnel system is given and a general evaluation is made within the framework of development plans and government programs. On the basis of the evaluation, the requirements of the change in the public staffing system and the transformation in the staffing system are revealed and so analysed. The new public staffing regime, considered as a saviour for the alteration to take place, will be shaped on flexible work. In this framework, the applicability of flexible working patterns in the service classes in the Law No. 657 on Civil Servants has been focused on. In addition to this, a general evaluation has been carried out to demonstrate the necessity, benefits and drawbacks of flexible working in the public personnel system as well.