Spor bilimleri ve eğitim fakültesi öğrencilerinin yaşam doyumu ve serbest zaman doyumunun incelenmesi (Uşak Üniversitesi örneği)
To examine the life satisfaction and leisure time satisfaction levels of the students of sport sciences and education faculty i̇n terms of different variables
  1. Tez No: 476465
  2. Yazar: SULTAN KALFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Doyumu, Serbest Zaman Doyumu
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı Spor Bilimleri ve Eğitim Fakültesi öğrencilerinin yaşam doyumu ve serbest zaman doyumu düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi ve yaşam doyumu ve serbest zaman doyumu arasındaki ilişkinin tanımlanmasıdır. Bu araştırma ilişkisel tarama modelinde hazırlanmış olup, araştırmanın evrenini Uşak Üniversitesi Spor Bilimleri ve Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 1255 kadın, 1072 erkek olmak üzere toplam 2327 kişiden oluşan öğrenci grubu oluşturmaktadır. Araştırmaya veri toplamak amacıyla oluşturulan anket formu Spor Bilimleri ve Eğitim Fakültesi öğrencileri arasında tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 516 kadın, 591 erkek olmak üzere toplam 1107 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla uygulanan anket formu üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde 12 sorudan oluşan kişisel bilgi formu yer almıştır. İkinci bölümde Diener ve ark. (1985) tarafından geliştirilen ve Köken (1991) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan 5 soruluk yaşam doyum ölçeği yer almıştır. Üçüncü bölümde ise Beard ve Ragheb (1980) tarafından geliştirilen ve Gökçe ve arkadaşları (2008) tarafından Türkçe'ye uyarlanan serbest zaman doyum ölçeği yer almıştır. Araştırmada kişisel bilgi formunda yer alan sorular için tanımlayıcı istatistik analizleri, yaşam doyumu ve serbest zaman doyumu değişkenlerinde demografik veriler açısından değişikliklerin bulunup bulunamadığını test etmek için ikili gruplarda Mann Whitney U testi, ikiden çoklu gruplarda ise Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Yaşam doyumu ve serbest zaman doyumu arasındaki ilişkiyi belirlemek için ise Spearman Corelation analizi kullanılmıştır. Yapılan istatistik analizlerde p< 0,05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Spor Bilimleri ve Eğitim Fakültesi öğrencilerinin yaşam doyumu ve serbest zaman doyumu duyguları arasında 0,01 anlamlılık düzeyinde pozitif yönlü anlamlılık bulunmuştur. Bu sonuca göre öğrencilerin serbest zaman doyumu yükseldikçe yaşam doyum düzeyleri de yükselmektedir. Diğer taraftan serbest zaman doyum düzeylerinde cinsiyet açısından anlamlı fark bulunurken yaşam doyumunda cinsiyet açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Ayrıca öğrencilerin serbest zaman doyumu alt boyutlarından sosyal doyum düzeylerinde akademik not ortalamaları açısından anlamlı fark bulunurken, yaşam doyumunda akademik not ortalamaları açısından anlamlı fark görülmemiştir. Öğrencilerin serbest zaman doyumu düzeylerinde anne- baba eğitim düzeyi açısından anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Yaşam doyumunda ise, anne eğitim düzeyi açısından anlamlı bir fark gözlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, öğrencilerin yaşam doyumu düzeylerinde I. ve II. öğretim türü açısından anlamlı bir sonuç ortaya çıkmıştır. Buna göre I. öğretim öğrencileri II. öğretim öğrencilerine göre daha yüksek yaşam doyum düzeylerine sahip oldukları anlaşılmaktadır. Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinin yaşam doyumu ve serbest zaman doyumuna ilişkin algıları birbirlerini pozitif yönde etkilemektedir. Ayrıca, Spor Bilimleri Öğrencileri ile Eğitim Fakültesi Öğrencileri arasında yaşam doyum düzeyleri açısından anlamlı bir fark bulunmazken, Spor Bilimleri Öğrencilerinin serbest zaman doyumunda, Eğitim Fakültesi Öğrencilerinden daha avantajlı oldukları anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to examine the life satisfaction and leisure time satisfaction levels of the students of Sport Sciences and Education Faculty in terms of different variables and to define the relationship between life satisfaction and leisure time satisfaction. This study is conducted on a relational research model, and the study universe constitutes a total group of 2327 students 1072 male, 1255 female, studying at Usak University Sports Sciences and Education Faculties. A questionaire aiming to collect data for the study was applied to a total of 1107 students, 516 female and 591 male, of Sport Sciences and Education Faculty selected by random sampling method. The questionnaire used to collect data in the study consists of three parts. In the first part, there is a personal information form consisting of 12 questions. In the second part, a 5-item life satisfaction scale developed by Diener et al. (1985) and adapted to Turkish by Köken (1991) was utiized. In the third part, the leisure time satisfaction scale developed by Beard and Ragheb (1980) and adapted to Turkish by Gökçe et al. (2008) was used. Descriptive statistical analyzes were used for the questions in the personal information form, Mann Whitney U test in dual groups was used and Kruskal Wallis H test was used in more than dual groups in order to test whether there were any changes in terms of demographic data in life satisfaction and leisure time satisfaction variables. Spearman Corelation analysis was practised to determine the relationship between life satisfaction and leisure time satisfaction.