Arnold Bennett ve Virginia Woolf'un eserlerinde mekân
Spatial analysis of Arnold Bennett's and Virginia Woolf's Works
- Tez No: 476510
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mekân, Mekânsal Dönüşüm, Geoeleştiri, Virginia Woolf, Arnold Bennet, Space and Place, Spatial Turn, Geocriticism, Virginia Woolf, Arnold Bennett
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Mekânsal yorumlamalar yerellikten küreselliğe devşirilen mekânın birey ve toplum üzerindeki etkileri sonucu sosyal teorilerin odağına alınmıştır. Bu tez çalışmasında da bu eğilimin izinden gidilerek, Arnold Bennett ve Virginia Woolf'un eserlerindeki mekân kullanımlarının analiz edilmesiyle, mekânın biçim ve içerik arasında nasıl bir ilişki oluşturduğu ve mekânsal algıların kurgusal dünyadaki tezahürlerini araştırmak amaçlanmıştır. Mekân deneyimlerinin toplumsal cinsiyet rolleri, etnik köken ve sınıfsal farklılıklar gibi değişkenlerin etkisiyle oluştuğu düşüncesinden hareket edilmiştir. Bu çıkış noktası mekân üzerine tekçi bir söylem geliştirmenin doğruluğunun tartışılmasına ve tezdeki mekânsal incelemelerin kapsamının genişletilerek, farklı mekânsal yaklaşımların mercek altına alınmasına olanak sağlamıştır. Mekânın toplumsal süreçlerden etkilenen ve bu süreçleri etkileyen dinamik bir yapıya sahip olduğunu savunan sosyal oluşturmacı bakış açısı ile mekânın zihnin yapısını biçimlendiren ve“varlık”düşüncesinin temellendirilmesini sağlayan bir unsur olduğunu öne süren fenomenolojik yaklaşım ise tezin kavramsal çerçevesini oluşturmuştur. Yazarların eserleri karşılaştırmalı bir analize tabi tutulmuş ve mekânın toplumsal yapıyı yansıtarak karakterlerin kimlik bunalımları ve varoluşsal sorgulamalarının anlaşılmasına yardımcı olan bir anlatım yöntemi olarak işlev kazandığı çıkarımına varılmıştır. Böylece mekânsal incelemenin farklı edebi anlayışlara sahip ve farklı akımlarla özdeşleştirilen yazarlar arasında bağ işlevi görebileceği düşüncesi savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Spatial hermeneutics have been reasserted in social critical theory due to the effect of gradually globalizing space on people and society. Keeping up with this tendency in social theories, this dissertation aspires to investigate the integrated relation between form and content that is induced by spatial narrative techniques and the reflections of spatial perceptions on the fictional world by conducting a spatial analysis on Arnold Bennett's and Virginia Woolf's works. The influence of variables such as gender, ethnicity and class differences on the production of spatiality establishes the base of this argument. Questioning the credibility of relying on a monistic discourse while conducting a spatial analysis is what follows this argument which enlarges the study by creating an opportunity to extend the scope of the work to different spatial approaches. Appropriating insights from the social constructionist approach that claims space to be a social product with a dynamic structure and the phenomenological approach that does not analyze particular places but rather defines the essence of human existence as one that is“in-place”and that shapes the human mind, constitute the theoretical framework of the study. The comparative spatial analysis of the writers' works has revealed the vital role of spatiality as a narrative device that discloses the identity crisis and ontological questionings of the characters by reflecting the social structure. Accordingly, this dissertation has inferred that spatial analysis restructures the literary criticism to discuss writers who have different literary styles and are associated with different literary movements.