Kadına yönelik şiddetle mücadelede özen yükümlülüğü (Due Diligence) ilkesi ve ulusal eylem planları üzerinden Türkiye'deki uygulaması
The due diligence principle within the context of combating violence against women and it's implementation through national action plans in Turkey
  1. Tez No: 476514
  2. Yazar: EKİN BOZKURT ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLRİZ UYGUR ÇALMİDİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, özen yükümlülüğü, AİHM, Opuz Kararı, İstanbul Sözleşmesi, ataerkil, Violence against women, due diligence, ECtHR, Opuz Decision, İstanbul Convention, patriarchy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Kadına yönelik şiddetle mücadele 1990'lardan beri Türkiye'nin gündemindedir. Özellikle 2000'li yıllarla birlikte bu alanda önemli kazanımlar sağlanmış, somut adımlar atılmıştır. Bununla birlikte, yürütülen çalışmalara ve yasal zemine rağmen, bu alanda önemli bir dönüşüm ve şiddet oranlarında ciddi bir düşüş gözlenmemektedir. Kadın politikaları anlamında devletin, üzerinde en çok durduğu ve çalışma yürüttüğü bu alanda, beklenen ilerlemenin sağlanamaması, ciddi şekilde sorgulanması ve çözümlenmesi gereken bir gerçekliktir. Devletin özel kişiler arasında gerçekleşen şiddet eylemlerinden sorumlu tutulması olarak özetlenebilecek özen yükümlülüğü, bu sorgulama için önemli bir fırsat sunmaktadır. Buna paralel olarak devletin kadına yönelik şiddet politikalarını ve konuya yaklaşımını görme konusunda ulusal eylem planları da ciddi ipuçları içermektedir. Bu kapsamda, bu tez çalışmasında ulusal eylem planlarının uygulaması, özen yükümlülüğünün gerektirdiği ilke ve kriterler çerçevesinde incelenerek kadına yönelik şiddetle mücadeledeki paradoksal düğüm sorgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Combating violence against women is on Turkey's political agenda since the beginning of the 1990s. Especially with the 2000s, considerable steps were taken and remarkable progress was made in this area. However, despite all related activities,“zero tolerance”policy and existence of an extensive legal ground, a transformation, a noticable improvement or decrease in the rates have not been observed in recent years. This is a reality and a political knot that has to be seriously questioned and untied, to be able to clarify the reason of the failure in achiving expected improvements although combating violence against women is the most prominent subject in Turkey's women policies. Due diligence which briefly refers to State's failure to respond to (gender) violence committed by non-State actors is a critical tool to question this reality. Similarly the national action plans provide substantial hints and clues in terms of state's violence against women policies and their implementation. Within this context, this thesis tries to appraise the paradoxal knot in combating violence against women, through the review of the implementation of the national action plans within the framework of the criteria and principles that due diligence requires.