İlaç sürüklenmesini önlemek amacıyla geliştirilmiş yeni tip püskürtme memelerinde hava yönünün püskürtme dağılımına etkileri
Effects of air direction of new type spraying nozzles developed to prevent drift
- Tez No: 476623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER HÜSEYİN ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Püskürtme memesi, İlaç sürüklenmesi, rüzgar, paternatör, püskürtme dağılımı 2017, 53 sayfa, Spray nozzzle, Drift, Wind, Patternator, Spray distribution 2017, 53 pages
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kimyasal tarım ilaçları (pestisitler), hastalık, zararlı ve yabancı otların neden olduğu ürün kayıplarının önlenmesinde çok önemli rolü vardır. Ancak tarımda kullanılan kimyasal mücadelede ilaçlarının insan sağlığına, çevreye ve doğal dengeye olumsuz yönde etki etmesi ve artan maliyetler sebebiyle tarımsal ilaçlar hassas bir şekilde, dikkatli ve ilaç kaybını en aza indirgeyecek şekilde kullanılmalıdır. Araştırmalarda, kullanılan ilacın yaklaşık % 50-80'lik kısmının hedeflere ulaşamadığını, ya sürüklenmeyle hedef dışına püskürtüldüğünü ya da aynı alandaki toprak yüzeyine püskürtülme olduğu saptanmıştır. İlaçlama sırasında veya ilaçlamadan sonra, ilaçlamanın uygulandığı hedef alandan hedef dışında kalan bir alana doğru pestisit damlacıklarının hava içerisindeki yer değiştirmesi ilaç sürüklenmesi olarak açıklanmaktadır. İlaç damlalarının havadaki bu hareketi, bazı koşullarda tarla ve çiftlik sınırları içinde kalırken belirli durumlarda tarla veya çiftlik sınırlarından çok uzak mesafelere kadar püskürtülmektedir. İlaç sürüklenmesi (drift) problemi ciddi bir sağlık ve güvenlik problemi olarak ortaya çıkmaktadır. İlaç sürüklenmesinin en aza indirilmesi, sadece uygulama etkinliğini iyileştirmek dışında, aynı zamanda çevre kirliliğini ve ilaç uygulama maliyetlerini de aza indirmektedir. Çevre ve uygulayıcıya olan riski en düşük seviyeye indirerek pestisit kullanımda en yüksek etkinlik elde edilebilmesi için yeni yöntemler ve ekipmanlar geliştirmek amacıyla sanayide, üniversitelerde ve araştırma merkezlerinde çok fazla sayıda araştırma yapılıyor ve bu çalışmalara devam edilmektedir. Yapmış olduğumuz çalışmada ilaç sürüklenmesini hangi etkenin en çok etkilediği üzerine bilgiler toplamaktayız. Uygulama yaptığımız püskürtme memeleri (IDK 120-04, IDKT 120-04 ve XR 110-03) üzerinde üç farklı basınç (2-4-6 bar), üç farklı rüzgar hızı (1-2-3 m/s) ve üç farklı rüzgar yönü (hareket yönü doğrultusunda, hareket yönü doğrultusuna göre çapraz ve hareket yönü doğrultusuna 90° açıyla) olmak üzere üç farklı değişken uygulayarak deneyimizi gerçekleştirdik. Deneyde sonuç olarak ilaç sürüklenmesinin ilaç dağılımı üzerindeki etkileri saptanmıştır. İlaç sürüklenmesinin rüzgar hızı ve basınç değerlerine bağlı olarak değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. Basınç arttıkça püskürtme memesinden çıkan püskürtme sıvısında oluşan damlacık boyutunun küçülmesi sonucunda rüzgarla birlikte sürüklenmenin oluştuğu gözlemlenmiştir. Rüzgar hızının artmasıyla ise basınç sonucu küçülmüş olan damlacık büyüklüğüne bağlı olarak sürüklenme ve püskürtme sıvısında kayıplar meydana geldiği ortaya konmuştur. Paternatör üzerinde uygulanan bu deney, ilaç dağılımı grafiksel olarak gösterilmiş ve varyasyon değerleri tablolar halinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Chemical pesticides have a very important role in preventing crop losses caused by disease, harmful and weeds. However, due to the adverse effects of chemicals used in chemical warfare, human health, environment and natural balance, and increasing production costs, agricultural medicines must be applied precisely, carefully and at least to cause drug loss. Surveys show that about 50-80% of the sprayed drug does not reach the target surfaces, either drifted out of the target or reach the soil surface in the same area. Drug trafficking is defined as the movement of drug droplets in the air from a target area where the medication is made to a non-target area during or after the medication. This behavior of drug droplets in the atmosphere can, in some cases, affect the distances far from the field or farm boundaries under certain conditions while remaining within the farm boundaries. The problem of drug drift is a serious health and safety problem. Reducing drug trafficking not only improves application effectiveness, it also reduces environmental pollution and drug application costs. It is impossible to remove the drug dragging completely and it can occur everywhere liquid medicines are applied. A great deal of research has been conducted at universities, research centers and the industry to develop new methods and equipment to maximize the effectiveness of drug use by minimizing the risk potential to the practitioner and the environment, and these studies are still in progress. We are collecting information on which factor influences drug dragging the most when we work. Three different pressures (2-4-6 bar), three different wind speeds (1-2-3 m / s) and three different pressures (IDK 120-04, IDKT 120-04 and XR 110-03) We have realized the experience by applying three different variables; wind direction (direction of movement direction, cross direction according to direction of movement direction and 90 ° direction of direction of movement direction). As a result, drug dragging effects on drug distribution were determined in the experiment. Drug drift has been found to vary depending on the wind speed and pressure values. As the pressure increased, droplet size formed in the spraying liquid from the spraying nozzle was observed to be dragged together with the wind as a result of the reduction of the droplet size. As the wind speed increases, it is revealed that the pressure loss is due to the size of the droplet, which has shrunk, and drifting and loss in the spraying liquid. This experiment, which is applied on the patern, shows drug distribution graphically and the variation values are shown in tabular form.