Osmanlı öncesi Orta Asya Hanefî fıkhında îne akdi
In the pre-Ottoman Central Asian Hanafi fiqh bay' al-inah
- Tez No: 476828
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hanefî fıkhı, îne akdi, geri satış, muamele-i şer'iyye, Hanafi fıqh, bay' al-inah, buy-back sale, mu'amele
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Îne akdi, güncel literatürde kredi temin etmek ya da kâr sağlamak amacıyla vadeli olarak satılan bir malın peşin para karşılığında daha düşük bir bedelle geri satın alınması şeklinde tanımlanan bir işlemdir. İslam hukukçuları muamele-i şer'iyye ve teverruk gibi adlarla da kullanılan bu işlemin hükmü hakkında ihtilafa düşmüşlerdir. Bu tez, söz konusu akdin hükmünü ve mahiyetini ortaya koymak adına, hicrî ilk yıllardan Osmanlı'ya kadar olan dönemde, Hanefî fıkıh eserlerinde meselenin nasıl ele alındığına yer vermiştir. Hem satılan bir şeyin ilk fiyatından daha azına satılması meselesi hakkındaki tartışmalar hem de îne akdine dair yapılan açıklamalar incelenmiştir. Îne akdinin mezhep oluşumunun henüz tamamlanmadığı erken dönemde ve Osmanlı'ya kadarki sonraki dönemde ne şekilde algılandığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca mahiyet itibariyle aynı gözükseler de müellifler tarafından farklı konular olarak sunulan geri satış işlemleri ile îne akdi arasındaki ilişki ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bay' al-inah is a transaction that is conducted in order to get a loan or bring profit. It is defined as a cash buy-back sale in exchange for a lower price than the one in the first credit sale. It is also titled as al-mu'amele al-shar'iyyah and tawarruq. Islamic jurist were in conflict about the provision of this transaction. This thesis demonstrates how the Hanafi jurist tackled the issue from the first years of hegira to the Ottoman period to determine the provision and the nature of bay' al- inah. To that end, I investigated the disscussions on the buy-back sale in exchange for a lower price than the one in the first sale and the clarifications of bay' al-inah. The main purpose of this study is to define the perception of this contract from the early period of madhabs until the Ottoman rule. Moreover, it presents the relationship between bay' al- inah and buy-back transaction which are narrated by Hanafi jurists as totally different contracts even if they seem considerably similar.