Yeni iletişim teknolojileri ve televizyon izleyicisinin etkileşimi: Türkiye'de televizyon izleyicisinin dönüşümü
New communication technologies and television audience interaction: Evolution of television audience in Turkey
- Tez No: 476848
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MURAT KIRIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Televizyon İzleyicisi, İnternetin Ekonomi Politiği, Dijital Emek, Duygusal Ekonomiler, Televizyon Dizileri, Türkiye'de Televizyon İzleyicisi, Television audience, The political economy of İnternet, Digital Labor, Emotional economies, Television Series, Television audience in Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Televizyon endüstrisi, günümüzün karmaşık çok platformlu medya ortamı içerisinde bulunan izleyici ile birlikte bir dönüşüm sürecinden geçmektedir. Bu dönüşüm izleyici ve endüstri arasındaki ilişkiyi değiştirmekle birlikte, endüstride yer alan reklam şirketleri gibi diğer pay sahiplerini de etkilemektedir. Yeni iletişim teknolojileri televizyon aygıtına ve izleyici literatürüne her gün yeni bir anlam eklemektedir. Televizyon izleyicisi ve televizyon endüstrisi arasındaki bu etkileşimli dönüşümün toplumsal yönünü anlayabilmek için, aygıtın yeni özellikleri ve uzantıları kadar, yeni araştırma yöntemlerinin gerekliliği de giderek daha çok kabul görmektedir. Türkiye'deki televizyon ortamında gerçekleşen değişim kültür, politika, toplumsal yapı kadar yeni iletişim teknolojilerinin medya ortamına katılmasından da etkilenmektedir. Televizyon izleyicisi, televizyon aygıtının kendisi ile birlikte dönüşüme uğramaktadır. Medyaya erişimlerini sağlayan platformların yorumlayıcı kullanımları sayesinde izleyici kimliklerinin yanısıra tüketici, kullanıcı, üretici haline gelmişlerdir. Bu araştırmada, televizyon endüstrisi ve Türkiye'deki izleyicisi arasındaki karmaşık etkileşimin dinamiklerini ortaya çıkarmak amacıyla nicel ve nitel yöntemler bir arada kullanılmıştır. Büyük veriye uygulanan sosyal ağ analizi ile elde edilen nicel bulgular, nitel analize tabi tutulmuş; izleyicilerin bağlanmasını sağlayan ve sürdüren motivasyonlar kodlama yöntemi ile açığa çıkarılmış, kategoriler oluşturulmuştur. Sosyal ağ analizinden ve büyük veriye uygulanan kodlamalardan elde edilen sonuçlar, yeni iletişim teknolojilerinin izleme deneyimini ve televizyon endüstrisinin kendisini kapitalist yeni medya düzeni içinde kendisini nasıl devam ettirdiğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Television industry is going through an evolution process along with its audience within today's multi-platform media environment. This process is making an effect on the interaction and/or relation betweenthe audience and industry, while pushing other shareholders like advertising companies. New communication technologies add a different and new meaning to television medium iteself as well as audience literature. In order to understand the social aspect of this interactional evolution of audience and industry, it is of a growing importance to adapt to new researach methodologies as well as new functions and extensions of the medium. Viewing experiences and habits in Turkey is being affected by new communication technologies' integration into media environment likewise cultural, political, economic and social changes occurring. Television audience is transforming along with the medium itself. By means of interpretational uses of platforms that make their access to media, audience has become consumer, user, and producer. This study has conducted quantitative and qualitative methods in cooperation in order to unveil the the dynamics of complex interaction between television audience and television industry in Turkey. Quantitative findings gathered applying social network analysis on big data has been analysed qualitatively; giving a close look through categories generated by codings at motivations that make and maintain audience engagement. Findings gathered at the end of social network analysis and qualitative coding of big data is giving an insight about how new technologies change viewing experience and how television industry survive in capitalist new media environment.