Geri Dön

Terörizmde hibrit değişim ve dönüşüm

Hybrid change and transformation in terrorism

  1. Tez No: 476908
  2. Yazar: DEMET UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL PARLAR DAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstihbarat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183

Özet

Bu çalışma, terörizmde yaşanan çok boyutlu değişim sürecini hibrid tehditler ve hibrid terör örgütleri çerçevesinde ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma, "terörizmin son yıllarda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığı, bu dönüşüm sürecinde terör örgütlerinin şekil değiştirdiği, klasik terör örgütü boyutu yanında sosyal ve politik alanlarda da etkili aktörlere dönüştüğü varsayımı temelinde şekillenmiştir. El Kaide terör örgütünün 11 Eylül 2001'de ABD'de gerçekleştirdiği terör saldırıları ile başlayan süreçte terörizm, küresel barış ortamı için büyük bir tehdide dönüşürken, terör örgütleri de karmaşık ve inovatif stratejileri eş zamanlı olarak uygulayabilen aktörler olarak ön plana çıkmışlardır. Bu süreçte terör örgütleri, klasik terör örgütü kimliğinin yanında konvansiyonel bir siyasi ve askeri yapılanma içerisinde, toprak edinme amacıyla hareket eden, bu bilinçle stratejiler üreten, ele geçirmiş olduğu topraklarda uzun soluklu siyasi bir yapı oluşturma amacında olan örgütlenmeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüz terör örgütleri, hedef ülke halkı nezdinde meşruiyet kazanmanın öneminin farkındalığı içerisinde hareket etmektedir. Hedef aldıkları devletin politik ve bürokratik sistemine karşı mücadele etmek yerine, onunla uyumlu çalışır görünen politik ve sosyal yapılar kurarak, siyasi ve sosyal yapıyı kendi amaçları doğrultusunda değiştirmeye çalışmaktadırlar. Hibrid terör örgütü olarak tanımlanan örgütlerin bu stratejisi, demokrasinin ve onun temel değerlerini etkili bir silaha dönüştürerek yeni ve tehlikeli bir sürecin önünü açmaktadır. Yukarıda temel dinamikleri sunulan hibrid tehdit kavramını açıklamak için IŞİD, hibrid terör örgütleri için ise Lübnan Hizbullahı örnek grup olarak seçilmiştir. Bu iki örneklemin uyguladığı terör stratejilerinin analizinden elde edilecek sonuçların, istihbarat ve güvenlik bilimi açısından değerli fikirler sunabileceği değerlendirilmektedir.

Özet (Çeviri)

This study aims to explain the multi dimensional transformation process occurring in terrorism within the framework of hybrid threats and hybrid terror organizations. It is based on the hypothesis that terrorism has undergone big changes and transformation in recent years; its actors has transformed into effective actors in social and political fields as well as being members of classical terror organizations. While terrorism has transformed into a huge threat for the environment of global peace, a process which, arguably, started with the terrorist attacks of Al Queda on the USA on 11th September 2011, terrorist organizations have come to the forefront as actors who are able to perform multiple complicated and innovative strategies simultaneously. In this process, terrorist organizations have emerged as organizations which aim to acquire land, and which produce strategies with this goal in mind, then forming persisting political structures in the lands they acquire including conventional political and military structures, as well as structures maintaining the more traditional identity of a terrorist organization. Today, terrorist organizations act with awareness of the importance of gaining legitimacy before the people of their target country. Instead of fighting against the political and bureaucratic sytem of the state which they target, they try to change the political and social structures within the state by building political and social structures which seem to work in harmony with their target state. This strategy of these organizations which are defined as hybrid terror organizations opens the way for a new and dangerous process by transforming democracy and its core values into an effective weapon. ISIS and Lebanese Hezbollah have been selected as example groups in order to explain the concept of a hybrid threat whose basic dynamics have been presented above and hybrid terror organizations respectively. This study has estimated that valuable ideas can be acquired via the results obtained from analysis of the terror strategies of these organisations in order to provide example models in terms of intelligence and security science.

Benzer Tezler

  1. Understanding the change in intelligence organizations: An institutional framework

    İstihbarat örgütlerinde yaşanan değişimi anlamak: Kurumsal bir çerçeve

    AHMET ATEŞ

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    Uluslararası İlişkilerUniversity of Delaware

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUQTEDAR KHAN

  2. Hibrit savaşlar: Rusya'nın Afganistan (1979) ve Ukrayna (2014) askeri müdahaleleri ile israil-lübnan savaşları (1982, 2006) örnek olayları ışığında tarihsel-mukayeseli bir inceleme

    Hybrid wars: A historical-comparative study of cases of Russian military interventions in afghanistan (1979) and Ukraine (2014) and Israeli-Lebanese wars (1982,2006)

    ALİ GÖK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    TarihAnkara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

    Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ASLAN

  3. Barışı koruma operasyonlarında askeri statülü kolluk kuvvetleri: Bosna Hersek ve Kosova örnekleri

    Law enforcement forces wbith military status in peacekeeping operations: Examples of Bosnia and Herzegovina and Kosovo

    SERKAN KAHYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Uluslararası İlişkilerKara Harp Okulu Komutanlığı

    Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SERHAT AHMET ERKMEN

  4. Hibrit tehditler kapsamında amerika birleşik devletleri ve Rusya federasyonu'nun güvenlik uygulamalarının analizi

    Analysis of security practices of the united states and Russian federation in the scope of hybrid threats

    RABİA GÜNGÖRSEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Uluslararası İlişkilerMilli Savunma Üniversitesi

    Strateji ve Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GÜNGÖR ŞAHİN

  5. Hibrit savaş: 2014 yılı Rusya'nın Ukrayna müdahalesi

    Hybrid warfare: Russian intervention in Ukraine 2014

    HASAN ARSLAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Savunma ve Savunma TeknolojileriKara Harp Okulu Komutanlığı

    Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SERTAÇ HAMİ BAŞEREN