UFRS 40 yatırım amaçlı gayrimenkuller standardının gayrimenkul yatırım ortaklıklarındaki kullanımı ve mali performansa olan etkilerinin ölçülmesi:BİST örneği
IFRS 40 use of investment property standards in real estate investment companies and measurement of financial performance effects : BIST sample
  1. Tez No: 477012
  2. Yazar: HÜLYA ÇAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET ALPTEKİN KAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: UFRS/UMS 40, finansal tablolar, GYO, mali performans, IFRS/IAS 40, financial statements, REITs, financial performance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmada, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının UFRS sonrası UMS 40“Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller Standardı”nı kullanmaları ve mali performanslarına olan etkisi incelenmiştir. Öncelikle UMS 40 Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller Standardı ayrıntılı olarak incelenmiş ve muhasebe kayıtları örneklerle açıklanmıştır. Daha sonra Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının finansal piyasalardaki yeri ve önemi incelenmiştir. Bu doğrultuda BİST' te işlem gören 5 adet GYO'nun UFRS öncesi ve UFRS sonrası mali tablolarında nasıl bir değişimin olduğu bu değişimin GYO'ların mali performanslarını nasıl etkilediğini ölçmek için Rasyo Modelinden yararlanılmış ve panel veri regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda UFRS sonrasında Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının özellikle aktif karlılık oranı, öz sermaye karlılığı ve net karında ciddi artışların meydana geldiği görülmüştür. Bu artışın en önemli nedenlerinin URFS sonrası mali tablolarda yapılan düzenlemeler ve gerçeğe uygun değer muhasebesi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, Real Estate Investment Trusts use IAS 40“Investment Property Standard”after IFRS and its effect on financial performance is examined. Firstly, IAS 40 Investment Property Standard is examined in detail and accounting records are explained with examples. Later, the place and importance of Real Estate Investment Trusts in financial markets has been investigated. In this respect, the Ratio Model was used to measure the change in the financial performance of the REITs and the panel data regression analysis to determine how the changes in the financial statements of the five REITs before and after IFRS affected the financial performances of the REITs. As a result of the analysis, it is seen that Real Estate Investment Trusts, especially after IFRS, have experienced significant increases in active profit rate, equity profitability and net profit. The most important reasons for this increase came in the form of post-URFS financial statements and fair value accounting.