Investigating the relationship between chemistry achievement and self-regulatory learning strategies among high school students
Lise öğrencilerinin kimya başarısı ile özdüzenleme stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 736824
  2. Yazar: HÜLYA GİZEM URLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEZDAN BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya Başarısı, Öz-düzenleme, Öz-düzenleyici Öğrenme Stratejileri, Motivasyonel İnançlar, Chemistry Achievement, Self-Regulation, Self-Regulatory Learning Strategies, Motivational Beliefs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı lise öğrencileri arasında motivasyonel inançlar (içsel hedef yönelimi, dışsal hedef yönelimi, görev değeri, öğrenmenin kontrolü, özyeterlik ve sınav kaygısı) ve öğrenme stratejileri (anlatım, detaylandırma, organizasyon, eleştirel düşünme, üstbilişsel öz-düzenleme, çabanın düzenlenmesi, zaman ve çalışma ortamı, yardım arama ve akran öğrenmesi) olarak sınıflandırılan öz-düzenleyici öğrenme stratejileri ile kimya başarısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada ölçüm aracı olarak Pintrich, Smith, Garcia ve McKeachie tarafından geliştirilen Öğrenmede Güdüsel Stratejiler Anketi ve Kimya Başarı Testi kullanılmıştır. Araştırma, 2021 – 2022 bahar döneminde Ankara'da matematik ve fen bilimleri alanına kayıtlı 161, on ikinci sınıf lise son öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler çoklu regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Istatistiksel analizin sonuçları, görev değerinin kimya başarısı ile anlamlı bir ilişkisi olduğunu (p < .05) ortaya çıkarırken, içsel hedef yönelimi, dışsal hedef yönelimi, öğrenmenin kontrolü, öz-yeterlik ve sınav kaygısı ile kimya başarısı arasında bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca, Anlama stratejisi, zaman ve çalışma ortamı ile kimya başarısı arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, detaylandırma, organizasyon, eleştirel düşünme, üstbilişsel öz-düzenleme, çabanın düzenlenmesi, yardım arama ve akran öğrenmesinin kimya başarısı ile anlamlı bir ilişkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between chemistry achievement and self-regulatory learning strategies which are classified as motivational beliefs ( intrinsic goal orientation, extrinsic goal orientation, task value, control of learning, self-efficacy, and test anxiety) and learning strategies use (rehearsal, elaboration, organization, critical thinking, metacognitive self-regulation, regulation of effort, time and study environment, help-seeking and peer learning) among high school students. In the study, Motivated Strategies for Learning Questionnaire, which is developed by Pintrich, Smith, Garcia, and McKeachie (1991,) and a Chemistry Achievement Test were used as instruments. The study was conducted in Ankara with 16 twelfthgrade high school students enrolled in mathematics and science groups in the spring 2021-2022 semester. Collected data were analyzed by multiple regression analysis. Results of the statistical analysis revealed that task value had a significant relation with chemistry achievement (p < .05) while intrinsic goal orientation, extrinsic goal orientation, control of learning, and self-efficacy did not have significance (p > .05). Rehearsal strategy use, time and study environment, and chemistry achievement had significant relation (p < .05). On the other hand, elaboration, organization, metacognitive selfregulation, help-seeking, and peer learning did not have a significant relationship with chemistry achievement.