Denetim sürecinde önemlilik planlamasının kanıt sayıları üzerine etkileri
Effects on important planning evidence number during auditing
- Tez No: 477085
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ SİPAHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim Süreci, Önemlilik, Önemlilik Seviyesi, Audit Process, Significance, Significance Level
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bağımsız denetim standartlarına göre denetim sürecinde denetçinin toplayacağı kanıtların, denetçi görüşünü oluştururken önemlilik planlamasını dikkate alması gerekmektedir. Önemlilik düzeyinin belirlenmesinde ve planlanmasında denetçi sayısal ve niteliksel birçok unsuru göz önünde bulundurmak zorundadır. Önemlilik seviyesinin belirlenmesi için standart bulunmadığından denetçi, önemlilik seviyesini mesleki bilgi ve tecrübesini kullanarak belirlemesi gerekir. Denetçi, başlangıçta önemlilik düzeyi belirler ve önemlilik seviyesini başlangıç tutarı ile karşılaştırır. Belirlenen önemlilik seviyesi denetçinin ne kadar kanıt toplaması gerektiğini tespit eder. Günümüzde halka açık ve/veya açık olmayan şirketlerde yaşanan hile ve yolsuzluklar sonucunda mali tabloların gerçek durumunu yansıtmamasından dolayı büyük kayıplar yaşanmıştır. Bu durum önemlilik unsurunun dikkate alınması ve düzenlenen mali tabloların daha şeffaf ve güven vermesi gerektiği önemini ortaya koymuştur. Bu çalışmada önemlilik planlamasının denetim sürecinde toplanacak kanıtlar üzerine etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the independent auditing standards, the evidence to be collected by the auditor in the audit process must take into account materiality planning when forming the auditor's opinion. In determining and planning the level of materiality, the auditor must consider many factors, both quantitative and qualitative. Since there is no standard for determining the level of materiality, the auditor should determine the level of materiality using his professional knowledge and experience. The auditor initially determines the materiality amount and compares the materiality level with the initial amount. The specified level of significance determines how much evidence the auditor needs to collect. As a result of fraud and corruption in public and / or non-public companies, major losses have been experienced because of the fact that the financial statements do not reflect the true situation. This situation emphasized the importance of taking into consideration the materiality factor and the importance that the prepared financial statements should be more transparent and confident. In this study, the effects of materiality planning on the evidence to be collected in the audit process are examined.