Kurumların hedeflerine ulaşması yönünden iç kontrol ve iç denetim ilişkisinin önemi
In terms of reaching the targets of the institutions, the importance of the relationship between internal control and internal audit
  1. Tez No: 477148
  2. Yazar: SEVGİ ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TÜREDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Kontrol, İç Denetim, Audit, Internal Control, Internal Audit
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, ilk öncelikle iç kontrol, iç denetim ve kurumsal yönetimin teori kısmı ele alınarak, iç kontrol ile iç denetim ilişkisinin kurumların hedeflere ulaşmasındaki öneminden bahsedilmiştir. Günümüzde, kurumların hedefleri artık sadece iş yapmak, hizmet sunmak, kâr elde etmek değildir. Kurumlar için başarı; değer oluşturma kapasiteleri, hizmet ve ürün kaliteleri, sürdürebilirlikleri, rekabet güçleri ile ölçülmektedir. Bununla birlikte kurumların bu kavramlar ile mücadele ederken, en önemli güvenceleri; varlık ve kaynaklarını korumak, kaynaklarını amaç ve hedefleri doğrultusunda etkin, iktisadi ve verimli bir şekilde kullanmak, hatta usulsüzlük ve ihmalleri önlemek konusundaki yetkinlikleri olacaktır. Bu nedenle iç kontrol ve iç denetim ilişkisi kurumların hedeflerine ulaşmasında önemlidir. İç kontrol ve iç denetim çalışmalarına ise öncelikle yönetimin uygulamaya karar vermesi gereklidir ve kurumların hedeflerine ulaşmasında bu çalışmalara çalışanların inanması önemlidir. Kurumlarda, iç kontrol düzeyinin etkinliği ve iç denetim çalışmaları ile birlikte kurumların hedeflerine ulaşmasını engelleyen oluşumların azaltılması, aynı zamanda kurumlarda pasifleştirilmeye çalışılan dürüst çalışanların her zaman desteklenmesi kurumlar için önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, first of all, the theory part of internal control, internal audit and the corporate governance is discussed, and the importance of internal control and internal audit relations in reaching the targets of the institutions is mentioned. Today, the objectives of institutions are not only to do business, to provide services, and to profit. Success for institutions is measured by value creation capacities, service and product qualities, sustainability, competitiveness. Nevertheless, when institutions are struggling with these concepts, the most important safeguards are to protect their assets and resources, to use their resources effectively, economically and efficiently in line with their aims and objectives, and even to prevent irregularities and negligence. For this reason, the relationship between internal control and internal audit is important in achieving the objectives of the institutions. Internal control and internal audit activities must first be decided by the management to implement and it is important that the employees should believe in achieving the targets of the institutions. It is important for institutions, to reduce the number of bad constructions that prevent institutions from reaching their targets through the internal audit activities and internal control level and at the same time always support the honest employees who are trying to be passivized at the institutions.