Siyasete katılma biçimi olarak toplumsal hareketler
Social movements as a form of political participation
  1. Tez No: 477225
  2. Yazar: SEDEF ZEYREKLİ YAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ TÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal hareketler, siyasal katılım, müzakereci demokrasi, Nisan 1960 öğrenci olayları, Gezi Parkı olayları, Social movements, Political participation, Deliberative democracy, Student events in April, 1960, Gezi Park events
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Demokrasilerde vatandaşların seçim dönemleri dışında siyasete faal olarak katılmaları demokrasinin işleyişi açısından önem arz etmektedir. Toplumu oluşturan bireylerin siyasete katılım yoğunluklarında ve katılım şekillerinde ise farklılıklar bulunmakta ve Robert Dahl, katılımın dört boyutunu ilgi, önemseme, bilgi ve eylem şeklinde sıralamaktadır. Bu çerçevede çalışmada, siyasete katılımın eylem boyutunda yer alan ve Türk siyasi hayatında koalisyon hükümeti olmayan dönemlerde yaşanan, 28-29 Nisan 1960 öğrenci olayları ile Gezi Parkı olayları karşılaştırmalı olarak ele alınıp incelenmektedir. Yazın incelendiğinde Türkiye'de toplumsal hareketler ile ilgili çok fazla karşılaştırmalı çalışmanın yapılmadığı gözlemlenmiştir. Çalışma, yazında yer alan bu boşluğu doldurma amacı taşımaktadır. Çalışmanın kuramsal çerçevesini ise, ele alınan toplumsal hareketler, siyasete katılımın bir şekli olarak ele alınıp incelendiğinden, siyasete tüm vatandaşların faal olarak katılması gerektiğini savunan müzakereci demokrasi kuramı oluşturmaktadır. Çalışmada yazın taramasının yanı sıra nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılarak incelenen iki olay derinlemesine analiz edilmiş; olaylar arasında benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulmuş ve yorumlanmıştır. Bu bağlamda, ele alınan toplumsal hareketlerin nedenleri, olayların içinde yer alanlar, yürütme organının ve muhalefetin yaklaşımı açısından birçok noktada benzerlik gösterdiği; toplumsal harekete yaklaşımın müzakereci demokrasi kuramıyla bağdaşmadığı ve iktidar nezdinde seçim sonuçlarına odaklanan bir demokrasi anlayışının mevcut bulunduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The active participation of citizens in politics in times other than election periods is crucial for the running of democracy. The intentions and the types of political participation of individuals forming the society are various. Robert Dahl presents the four aspects of political participation as; interest, concern, information and active. In this perspective, the student events of April 28-29, 1960 and Gezi Park events, both of which are theoretically placed in“active”political participation and were experienced during coalition governments in Turkish politics, are analyzed comparatively in this dissertation. As witnessed throughout the literature analysis, there are not many comparative studies regarding social movements in Turkey. Hence, the dissertation aims to fill this gap. Since the social movements analyzed are considered as a form of political participation, the theory of deliberative democracy, which argues that all citizens should actively participate in politics, constitutes the theoretical framework. Apart from the literature review, both events were analyzed in depth by using both qualitative and quantitative research methods, while the similarities and differences between the two cases were presented and interpreted. In this context, it is concluded that the events share similarities in terms of their reasons, actors involved, as well approaches by those in power and the opposition; the responses to social movements do not comply with deliberative democracy; and the governments in power embraced a kind of democracy focusing on election results.