Süheyl ü Nevbahar'ın söz varlığı üzerine tematik bir inceleme
A thematic analysing on vocabulary of Süheyl ü Nevbahar
  1. Tez No: 477243
  2. Yazar: NİLAY ALTUNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. OĞUZHAN DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlük bilimi, tematik sözlükler, metin, Eski Anadolu Türkçesi, Süheyl ü Nevbahār, Dornseiff, söz varlığı, tematik söz varlığı, lexicography, thematic dictionaries, text, Old Anatolian Turkish, Süheyl ü Nevbahār, Dornseiff, vocabulary, thematic vocabulary
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 527
Özet
Türk dilinin tarihî metinleri üzerine yapılan çalışmaların son zamanlara kadar genellikle metin-inceleme-dizin düzeninde yapıldığı görülmektedir. Bu çalışmalar, yazma metinlerin Türklük bilimi sahasına kazandırılması bakımından yararlı olsa da metinlerin iç yapılarına nüfuz etmekte ve metinlerin söz varlığının bütün ilişki ağını ortaya koymakta yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle Süheyl ü Nevbahar'ın sözvarlığı üzerine metin temelli tematik bir sözlük hazırlayarak Türkçenin tarihî metinleri üzerine yapılan çalışmalara farklı bir yaklaşım getirilmek istenmiştir. Bu çalışmada Süheyl ü Nevbahar'ın söz varlığının tematik düzende ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu amaçla tezin ilk bölümü sözlük bilimi, tematik sözlükler ve Süheyl ü Nevbahar ile ilgili kuramsal bilgilere ayrılmış olup çalışmamızın sonraki aşaması ise bu kuramsal bilgilerin uygulaması niteliğinde olan Süheyl ü Nevbahar'ın söz varlığının Dornseiff tarafından geliştirilen sistem temelinde tematik düzende ortaya konulması amacıyla hazırladığımız tematik metin sözlüğünden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is seen that works on historical texts of Turkish language are generally carried out in text-analysis-index order. Even if these works are useful in description and analysis of manuscripts, they have remained incapable of penetrating to texts, and revealing of contextual relationships which in texts. Thus, it is aimed to bring a different approach to works which on historical texts of Turkish language by compiling a text-based thematic glossary of Süheyl ü Nevbahar. For this purpose, the opening chapter of the thesis consists of theoretical subjects which are about lexicography, thematic dictionaries and Süheyl ü Nevbahar. The later chapter of the thesis have the characteristics of practice of the theoretical knowledge which mentioned in the opening chapter. This chapter of the thesis consists of Süheyl ü Nevbahar's thematic glossary based on Dornseiff's thematic classification system.