Hz. Peygamber'in (S.A.V.) ev hayatı
Domestic life of the prophet Muhammad (PBUH)
- Tez No: 477253
- Danışmanlar: PROF. DR. KASIM ŞULUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Resulullah, ibadet, eğitim, sosyal hayat, House, the Prophet, worshipping, education, social life
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın konusu, Hz. Peygamber'in Mekke ve Medine'deki evlerinin fiziki ve sosyal açıdan incelenmesidir. Hz. Peygamber'in evlerinin fiziksel yapısı ve sosyal durumu ile eşlerine ve çocuklarına yaklaşımının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Resulullah'ın evlerinin fiziksel olarak o günün şartlarına göre ihtişamdan uzak, oldukça sade ve mütevazı olduğunu göstermiştir. Bu evlerin günlük kullanımların yanında eğitim mekânı ve ibadetgâh amacıyla da kullanıldığı tespit edilmiştir. Hz. Peygamber'in eşlerine karşı çok nazik ve kibar davrandığı, ev işlerinde eşlerine yardım ettiği, eşler arasındaki anlaşmazlıklarda olumlu bir tutum sergilediği belirlenmiştir. Resulullah'ın kendi çocuklarına, torunlarına ve sahabelerin çocuklarına karşı şefkat ve merhametle muamele ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study examines the physical and social aspects of the houses of the prophet Muhammad (PBUH) in Mecca and Medina. It aims to discover the psychical structure of the houses and their social conditions along with his treatment of his wives and children. The research has shown that his houses were plain, modest and not magnificent. It has been found out that they were used for educational and worshiping purposes along with daily life usage. It has been underlined that he treated his wives politely, helped them in house works, and solved their conflicts in a good manner. It has been observed that he was merciful and kind to his children, grandchildren and his companion's children.