Kronik atriyal fibrilasyon ve kardiyoversiyon yapılan atriyal fibrilasyon hastalarında serum irisin düzeylerinin incelenmesi
Investigation of serum irisin levels in chronic atrial fibrillation and cardioversion performed atrial fibrillation
  1. Tez No: 478234
  2. Yazar: VİLDAN ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS KARACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, İlk ve Acil Yardım, Cardiology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, irisin, Atrial fibrillation, irisin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Kronik Atriyal Fibrilasyon ve Kardiyoversiyon Yapılan Atriyal Fibrilasyon Hastalarında Serum İrisin Düzeylerinin İncelenmesi Amaç: Araştırmanın birinci amacı kardiyoversiyon yapılan akut atriyal fibrilasyon (AF) hastalarında serum irisin düzeyinin değişimini gözlemlemektir. İkinci amacı ise kalıcı (permanent-kronik) AF'deki tanısal değerini incelemektir. Yöntem: Bu klinik araştırma, randomize prospektif vaka-kontrol çalışması olarak planlandı. Çalışmaya etik kurulu onayı alındıktan sonra akut AF nedeniyle Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp ve Kardiyoloji Anabilim dallarına başvuran hastaların başvuru esnasında alınan serum örneklerinden ve KV işlemi sonrası sinüs ritmi sağlandıktan sonra 24 ve 72. saatlerde alınan serum örneklerinden irisin düzeyi ölçülerek bu değerler birbirleriyle istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Çalışmanın diğer hedef popülasyonu olan kalıcı AF hastalarından ise başvuru esnasında alınan serum örneği ile sağlıklı kişilerden alınan serum örneğinden irisin düzeyi ölçülerek birbirleriyle istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Akut AF nedeniyle KV yapılan 149 hasta dâhil edildi fakat dışlama kriterlerine sahip 117 hasta çalışma dışı bırakıldı. Toplam 32 hastanın başvuru esnasında AF ritminde iken ve KV işlemi sonrası sinüs ritmi sağlandıktan sonra 24 ve 72. saatlerde alınan serum örneklerinden ölçülen irisin düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p=0,893). Kalıcı AF hastaları grubuna ise 149 hasta çalışmaya dâhil edildi. Dışlama kriteri taşımayan 20 hasta ile 20 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubunun serum irisin düzeyi ölçüldü fakat iki grup arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı (p=0,323). Sonuç: Akut AF nedeniyle KV uygulanan hastalarda, başlangıç, 24 ve 72. saatler arasında serum irisin düzeyinde anlamlı bir farklılık olmadığı görüldü. Serum irisin düzeyi kalıcı AF'li hastalarda sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında tanısal olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Serum Irisin Levels in Chronic Atrial Fibrillation and Cardioversion Performed Atrial Fibrillation Objective: The primary objective of the study is observation of the change in serum irisin level in acute atrial fibrillation (AF) patients undergoing cardioversion. Secondary objective is to examine diagnostic value in permanent (chronic) AF. Methods: This clinical trial was planned as a randomized prospective case-control study. After approval of ethical Committee, patients who applied Karadeniz Teknik Üniversitesi Emergency and Cardiology department with acute atrial fibrillation were taken into study. Irisin levels were measured in serum samples taken at the time of admission and at 24 and 72 hours after cardioversion to sinus rhythm and these values were statistically compared. In the case of permanent AF patients who were the other target population of the study, the serum samples taken at the time of admission and compared with serum samples of healty control subjects. Results: 149 patients with cardioversion due to acute AF were included, but 117 patients with exclusion criteria were excluded. In 32 patients with AF, there was no statistically significant difference between irisin levels measured at admission and 24th and 72nd hours after sinus rhythm establishment with cardioversion (p=0.893). For permanent AF patients, 149 patients were included. After the exclusion criteria, 20 healthy and 20 patients were included in the study. Serum irisin levels were measured but there was no significant difference between the two groups (p=0,323). Conclusion: In patients who underwent cardioversion due to acute AF, there was no significant difference in serum irisin levels measured at admission and 24th and 72nd hours. Serum irisin level is not valuable for diagnosis of permanent AF when compared with healty controls.